Читај ми!

Чело фест - место међународних сусрета музичара на коме млади могу много да науче

Гала концерт Чело-феста одржан је у Коларчевој задужбини са аранжманима композиција за ансамбле од два до тринаест музичара.

На радост свих виолончелиста и љубитеља овог инструмента, после осам година паузе, поново је одржан Чело фест.

Централни догађај фестивала био је завршни концерт у Коларчевој задужбини, који је окупио виолончелисте различитих генерација из Србије и региона.

„Ми смо сви толико учили кроз Чело фест сазревали као професори, ђаци, студенти. Мислим да је то важно не само за чело, већ за целокупан музички живот Београда јер Чело фест је увек имао богати програм укључујући и гостовање светских оркестара диригената и пијаниста. Најважније је да најмлађи целисти буду ту, и да уче од најбољих", рекао је Драган Ђорђевић.

„Веома сам срећан и почаствован што сам део поновног покретања Чело феста јер сматрам да је ово једна од најважнијих манифестација за виолончело, не само у Источној Европи већ и у свету. Импресиониран сам нивоом музицирања младих челиста са којима сам имао прилику да се сретнем", изјавио је Атанас Крастев.

Ове године идеја је била да се домаћој публици представе солисти и педагози из суседних земаља.

Поред Атанаса Крастева, виолончелисте из Бугарске, гост фестивала био је и румунски солиста Разван Сума.

„Удружење челиста је веома блиско, свуда у свету одржавамо добре односе. У западним земљама има много чело фестивала, ми не треба да се такмичимо, али треба да урадимо нешто за наш регион, да привучемо што више уметника и промовишемо овај предиван инструмент", истакао је Сума.

Поновно успостављање Чело феста од великог је значаја за домаће виолончелисте.

Разменом искуства кроз концерте и мајсторске курсеве, подиже се квалитет музицирања на овом инструменту и отвара простор за напредак млађих генерација виолончелиста у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару