Читај ми!

Све је спремно за спектакл и наступ Пласида Доминга на Ташмајдану

Једна од највећих оперских звезда Пласидо Доминго наступа на стадиону Ташмајдан, са почетком у 21 час, уз сопране Ану Пироци и Марију Јелић и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије.

Добитник највећих светских признања, Греми награда, почасних доктората и одликовања бројних држава, маестро Доминго и даље исписује странице музичке историје у које спада и преко 150 различитих оперских улога, што није пошло заруком ниједном другом оперском певачу до сада.

Уз Лучана Паваротија и Хосеа Карераса, приближио је оперу широј публици, а феномен под називом „Три тенора“ оставио је најупечатљивији траг до данас као планетарна сензација која је променила ток савремене музике.

Године 1993, основао је оперско такмичење „Опералија“, које су освојили а потом остварили велике интернационалне каријере певачи попут Јозефа Калеје, Хосеа Куре, Ервина Шрота, Џојс ди Донато, Соње Јончеве и других.

Пласидо Доминго је до сада дириговао у преко 500 опера и концерата са неким од најбољих светских оркестара. Последњих година, углавном пева баритонске улоге, са којима је и започео своју богату уметничку каријеру.

Пре пола века, на почетку каријере, први пут је певао пред београдском публиком, а од тада јој се редовно враћа, како сам каже, увек са посебном емоцијом и великим задовољством

„Познајем публику, познајем музичаре и заиста се радујем дружењу с њима у Београду", истакао је за РТС цењени певач и диригент.

Маестро Доминго је јединствени уметник у историји музике. Његову импресивну каријеру чини 4.000 наступа и 150 различитих улога.

На затварању овогодишњег БЕЛЕФ-а, као музички догађај године, уз маестра Доминга, певаће Ана Пироци, драмски колоратурни сопран из Италије, која је дебитовала уз 2012. у Регионалном театру у Торину, а после њеног наступа са диригентом Рикардом Мутијем на Фестивалу у Салцбургу 2013. године, почиње њена изузетна каријера на најзначајнијим светским оперским и концертним сценама. 

Уз Ану Пироци, на концерту ће певати и сопран Марија Јелић, која успешно гради своју интернационалну каријеру уз недавне наступе са Елином Гаранчом, светком оперском дивом, ишчекујући свој дебитантски наступ у Карнеги холу у Њујорку, октобра ове године.

Концертом диригује Маестро Дијан Чобанов, генерални музички директор државне опере у Пловдиву, резиденцијални диригент хрватске националне опере у Загребу и главни гостујући диригент Народног позоришта у Београду и Новом Саду.

На концерту Пласида Доминга у Београду, специјални гост биће саксофонисткиња Кристина Васић из Параћина. Кики, како је сви зову, била је суперфиналиста престижног међународног такмичења "Virtuoz V4", а управо је Пласидо Доминго био председник жирија. Девојчицу из Параћина изабрао је за заштитно лице такмичења. 

Улазнице се могу купити на благајнама Тикет вижна и онлајн на сајту tickets.rs.

петак, 26. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару