Читај ми!

„Прити лауд“ - како се младе и храбре жене песмом боре за образовање и равноправност

Младе су, лепе, вредне и амбициозне. Чланице хип-хоп групе „Прити лауд“ певају, играју али и подучавају другу децу.

Силвиа, Живка, Елма и Злата испуниле су жељу и основале први женски ромски хип-хоп бенд на свету. Наступају и ван граница Србије.

„Имамо подршку грађана и пријатеља, а највећу од наших породица. Кад одемо у иностранство, тако нас лепо прихвате, осетимо се као код куће. Лепо нас прихвате, и драго им је када виде шта радимо за Роме, Ромкиње, жене, да се боримо за женска права, и да свака жена треба да буде самостална, храбра и јака, и да је нико не спутава у томе", рекла је Живка Ферхатовић, студенткиња друге године Правно-пословног факултета, и наставница у организацији „Граб".

Први спот овог састава носи поруку противљења удаји малолетних Ромкиња.

Чланице састава „Прити лауд" уверене су да поп-култура може да утиче на свест младих. Посебно указују на проблем малолетничких бракова.

„Желимо да се Ромкиње прво образују, да заврше школу, а касније наравно дођу и брак и деца и све остало", каже Силвиа Синани, наставница плеса у „Грабу". Додала је да групи доста помажу пријатељи и колеге, ментори - који су део те организације.

Певају на ромском, српском и енглеском. Наступале су и на Би-Би-Си радију уживо, где су биле и гошће, због чега су, како кажу, врло поносне.

„Није толико тешко, седнемо напишемо текст, пошто нам је ромски матерњи језик, а живимо у Србији па се подразумева да говоримо и српски. Енглески нисмо још усавршиле, али се јако трудимо и није нам тешко да напишемо песму на теме о којима желимо да говоримо јавно. Пошто смо Ромкиње, у нашим темама, када пишемо песме, гледамо да Ромиње мало освестимо о томе колико је образовање неопходно", додала је још једна чланица групе, Злата Ристић, наставница плеса у „Грабу".

Дечји бракови, неравноправност жена и мушкараца, лоше образовање, право гласа младих - то су само су неки од проблема које обрађују у песмама.

Амбициозне девојке имају велику помоћ од организације и фондације „Граб". Путем фондације, која има два центра, у Нишу и у Београду, помаже се, између осталог и младим Ромкињама.

„Имамо радионице плеса и репа, али имамо и радионице где деца долазе после школе где им помажемо да раде домаће задатке, да их припремамо за први разред, средњу школу, факултет... И мени су помогли да упишем средњу школу и факултет. Позивамо сву децу која желе да дођу, да уче са нама, да радимо домаће задатке...", каже Живка Ферхатовић.

петак, 26. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару