Бојан Суђић: Човек загушен садржајима требало би да „тихује“

После овација за Симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије у Гучи, диригент Бојан Суђић најављује нове наступе на фестивалима, али и амбициозно планирану сезону. Ипак, пре тога, требало би да сви мало „тихујемо“, то јест одморимо се и од музике и од светла.

Шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС-а и редовни професор Факултета музичке уметности, маестро Бојан Суђић каже да уочи одласка на Фестивал у Гучи није било предрасуда нити недоумица око наступа.

„До мене су долазиле различите вести од људи који су посећивали Гучу неки са сјајним искуствима, неки наглашавајући оне друге садржаје који свакако нису ишли у прилог наступа једног симфонијског оркестра“, истакао је Суђић.

Према његовим речима, начин на који су организатори фестивала пришли уверио га је да заиста имају намеру да од Гуче извуку најбоље како би извукли у први план уметност и традицију.

„Мени је лично било драго да су они препознали нас као симбол једне нове Гуче, једног новог заокрета у култури. Непрестано наглашавам да је на почецима саме Гуче један од чланова, важних чланова Одбора био маестро Живојин Здравковић, дугогодишњи шеф диригент Београдске филхармоније“, објашњава Суђић.

Маестро није крио одушевљење Набуком на драгачевски начин.

„Нисам у правом смислу сарађивао са трубачима већ сам на конференцији за штампу нагласио везу Књажевско-серпске банде, која је основана пре 190 година, и традиције европске музике коју је кнез Милош тада хтео да уведе и кроз такав оркестар у Србију. Дошла је тада и труба, а рекао сам да би такву музику ондашњег оркестра могли да изведу трубачки оркестри на шта је Елвис Бајрамовић кренуо са својим оркестром да свира Хор Јевреја из Набука“, открива Суђић.

Бајрамовићев оркестар је чувену мелодију свирао пре 17 година, али су се чланови свега брзо присетили.

Симфонијски оркестар РТС-а радо виђен гост свуда   

Прошлог месеца Симфонијски оркестар РТС-а наступао је у Будви, пре тога на „Гитар арт фестивалу“.

„Како се мало епидемија стишала, кренули смо пред публику са сијасет концерата, како на Коларцу, тако и напољу. Били смо и у Врњачкој Бањи, ево очекује нас Златибор. Драго ми је да су организатори једва дочекали да омогуће својој публици да се ипак окупи око фестивала и да смо ми ту радо виђени гости свуда“, навео је маестро.

Низ наступа на фестивалима се наставља средином септембра у Неготину, НУМУС-у, БЕМУС-у. 

Предах ове године за Симфонијски оркестар РТС-а ове године је био нешто краћи због наступа у Гучи, али, наглашава Суђић, наступи су дошли после периода када су ансамбли доста времена провели радећи од куће.

„Сви су се са радошћу одазвали позиву. Једно је вежбати и свирати код куће у четири зида, али смо другачији када осетимо публику и када публика осети нас и то је оно што ми се чини да је поука из ове пандемије – људски контакт нема замену“, нагласио је Суђић.

Шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС-а поручује да би човек загушен различитим садржајима и да требало сви да „тихујемо“, да се одморимо и од музике и од светла.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару