Читај ми!

Кристијан Азировић из Бојника најбољи на 60. Сабору у Гучи

За најбољег трубача 60. Сабора трубача у Гучи проглашен је Кристијан Азировић из Бојника, најбољи оркестар има Владимир Ивановић из Загужања, а Марко Трнавац је трубач по укусу публике. Гуча је још једном показала да је мајка свих трубача, ма одакле долазили: са истока, запада, југа... Сви су трубачи у Гучи „драгачевски“.

Кристијан Азировић из Бојника најбољи на 60. Сабору у Гучи Кристијан Азировић из Бојника најбољи на 60. Сабору у Гучи

Недеља, сунце пржи од раног јутра. Трубачка будилица, тачно у седам часова, не да спавати уморним саборашима. А и коме је до спавања када труба свира – драгачевска, светска а српска.

Овогодишњи Сабор окупио је више од 1.200 учесника, певача, трубача, играча, уметника... Сви су се сјатили у малу варош, у срце Србије, да засвира труба, на радост и весеље.

Тачно у 11 часова, дефиле учесника је промарширао улицама Гуче. Домаћин сабора, проф. др Драган Станић и маестро Бојан Суђић, возе се у фијакеру. А у оквиру дефилеа свадба, она стара, српска из 19. века.

Ту је млада, младожења, стари сват, сватови, ован на ражњу... Сви су ту, ни свекрва није изостала. Млада јој седа у крило, такав је то обичај био...

Након дефилеа и приказа старе драгачевске свадбе, уследио је културно-уметнички програм на позорници Културног центра, организатора овогодишњег Сабора.

Али, главни догађај је свакако Финално такмичење трубачких оркестара Србије. Некада, на самом почетку саборовања, оркестара је било свега четири, а данас их је 17. И сви маштају о једном – бити први, бити победник Сабора, исписати историју Драгачевског сабора трубача.

И ево, 15 је часова, сунце и даље немилосрдно греје. Трубачи уморни од саборовања, али им не мањка ни снаге, ни воље, ни жеље да се покажу.

Водитељ се чује: Трубачу, свирај збор!

Чује се труба, једна, па друга, па све и сви у глас... Из све снаге!

„Огласи се, огласи прва трубо Драгачева!“

Елвис Бајрамовић из Бојника, прва труба претходног Сабора, свира ону нашу, саборску химну „Са Овчара и Каблара“. А онда сви остали, као једна душа! Пуцају прангије, једна, друга... Чује се и десета. Такмичење почиње.

Нижу се оркестри, песме, кола... Жири се повлачи, на њима је тешка одлука. Одлука је пала, добили смо најбоље на 60. Драгачевском сабору трубача. Стручни жири, жири публике и онај који је оцењивао изворност свирања, донели су одлуку да међу 17 оркестара у Финалном такмичењу, награде заслужују следећи:

- Кристијан Азировић из Бојника проглашен је за најбољег трубача 60. Сабора
- Оркестар Владимира Ивановића из Загужања, проглашен је за најбољи оркестар 60. Сабора
- Оркестар Јовице Јовановића из Луновог Села је најизворније музицирао (Од злата јабука)
- Марко Трнавац (Мршељи) из истоименог оркестра, проглашен је за најпопуларнијег трубача – добио је трубу публике
- Најбоље је одсвирао песму оркестар Марка Глигорјевића из Бајине Баште
- Најбоље је одсвирао коло оркестар Кристијана Азировића из Бојника
- Други оркестар је Марка Трнаваца из Мршеља
- Трећи оркестар су „Тимочки Весељаци“ из Књажевца
- Друга труба је Марко Глигоријевић из Бајине Баште
- Трећа труба је Владимир Ивановић из Загужања
- Најбољи бубњар је Филип Стојановић из оркестра Синише Станковића (Загужање)
- Најбољи басиста је Стефан Илић из оркестра Владимира Ивановића (Загужање)
- Најбољи тенориста је Милутин Јевђић из оркестра „Драгачевске трубе“ (Гуча)

Трубачки маратон мајстора трубе

Након великог финала трубачких оркестара Србије, уследио је трубачки маратон мајстора трубе, и то Елвиса Ајдиновића и Дејана Јевђића.

Бреговић поново на саборској позорници

После мајстора трубе, концерт је приредио Горан Бреговић са оркестром. А одмах после њега поново су се огласиле трубе победничних оркестара и трубача на 60. Драгачевском сабору трубача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару