Читај ми!

Сабор у Гучи – музика се мења, али звук трубе треба сачувати

Трубачка фешта у Драгачеву хвата замах. Упркос променама које време доноси, али и измењеним околностима због коронавируса, трубу и њен звук треба чувати, порука је која из Гуче одлази у свет.

Први саборски дан, а и ноћ протекли су у знаку драгачевске трубе, традиције, уз отварање сајма књига, ликовних изложби у Музеју трубе.

Такмичили су се и млади трубачки оркестри, а на главној позорници представили су се победници претходног Сабора.

Публика је, као и увек, уживала у концерту Дејана Петровића, а на Поноћном концерту наступили су и финалисти овогодишњег Сабора који ће укрстити трубе сутра, трећег саборског дана и борити се за престижне награде.

За 60 Сабора у Гучи свирало је више хиљада трубача. Један од успешнијих је Саша Крстић, троструки освајач награда.

„Оркестар Саше Крстића је све освојио, једино ми је жао што ме организатори нису звали на овогодишњи Сабор да одржим свој концерт“, каже Крстић.

Иако је наступао широм света, трубачу Дејану Лазаревићу Гуча је најдража.

„Гуча је највећа позорница и трубачка смотра у нашој држави, а можда и у Европи. Није можда него сигурно јер смо гостовали на многим фестивалима, а ништа слично нема овоме. То је дечачки сан сваког момка који почне да свира трубу“, објашњава Лазаревић.

Управо због тога је жеља организатора да Сабор врате коренима и очувају традицију.

„Мењају се времена, мења се музика. Не свира се исто као што се свирало 1961. године и сада. Напредује свет, напредујемо и ми, али морамо те неке ствари по питању самог Сабора сачувати. Ако је Сабор три дана, три дана треба да се чује само трубачка музика у целој варошици, у целом Драгачеву“, сматра Дејан Петровић.

Да Драгачевски сабор има будућност најбоље показује све већи број успешних младих оркестара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару