Читај ми!

Дејан Петровић о Гучи 2021: Добро дошли, добрима дошли!

У сусрет јубиларном издању најчувенијег и највећег фестивала трубе, за сајт РТС-а интервју је дао Дејан Петровић, музички уредник ове манифестације, и подсетио на стари саборски поздрав трубача из Гуче, који гласи: „Добро нам дошли, добрима дошли!”

Својевремено је, 2006. године на британском вебсајту www.thisisthelife.com, намењеном хедонистима, традиционални Сабор трубача у Гучи био позициониран на првом месту најбољих фестивала света.

Овај сабор посетиоци тог сајта су тада оценили са максималних 10 поена, а друго и треће место заузели су фестивал Егзит у Новом Саду и популарни Карневал у Рију.

Јединствени етно фестивал, на линији онога што је популано већ две деценије у свету а то је музички жанр „world music"- ове године као музички уредник потписује прослављени уметник, виртуоз трубе Дејан Петровић.

Најмлађи сте добитник „Мајсторског писма", вишеструки освајач свих највиших награда на Драгачевском сабору у Гучи, са Вашим „Биг бендом" одржали сте четири солистичка концерта у Београду а наступали сте и у Лондону, Москви, Атини, Бриселу, Прагу, Софији, Торонту...Нама лаицима, ова ваша нова улога је логична, знајући Вашу биографију. Како сте се снашли на овом задатку, колико ће трубачких оркестара учествовати у такмичарском делу?

-Наравно да ми је част и задовољство што ми је указано ово поверење и што ме Саборски одбор изабрао за овај посао. Одговорност је наравно велика, трудим се да конструктивно допринесем што бољој организацији у домену репертоара и других важних музичких, програмских сегмената овог великог и важног националног културног пројекта. Имали смо бројне радне састанке, доста тога је унапређено и публика ће све то свакако приметити од 13 - 15. августа.

Српска труба се, захваљујући трајању овог фестивала, прочула светом и постала разлог да сваког августа стотине хиљада људи посете јединствени празник овог лименог инструмента у селу Гуча, у драгачевском крају. Дуга трубачка традиција у Србији изградила је један од најпознатијих симбола српске музике. Сви који дођу, сигурно ће уживати, програм фестивала је и ове године богат и разноврстан.

А од јесени, настављамо са договорима како да још унапредимо овај фестивал, да он буде максимално у духу изворне музике, народног стваралаштва и традиције овог поденебља.

На фестивалу учествује 17 домаћих оркестара у такмичарском делу а због познатих пандемијских околности- овога пута биће само два оркестра из иностранства.

Како сте и по којим критеријумима усклађивали/утврдили репертоар овогодишњег програма Сабора трубача, шта ће публика и жири моћи да чују?

-У вези са репертоаром такмичарских оркестара, биће много више поштован актуелни, постојећи правилник овог фестивала. Он није последњих година доследно поштован те је било бројних извођења композиција које и нису у духу наше традиције. Биће и овога пута неких таквих изузетака али само зато што су ти оркестри већ навежбали та извођења. Идуће године ћемо још доследније, ригорозније инсистирати на поштовању правилника Драгачевског сабора трубача- како у домену такмичарских оркестара, репертоара, извођења нумера, жирија и жирирања...

Какав репертоар сте спремили Ви и Ваш Биг бенд за 60. Драгачевски сабор трубача?

-Дејан Петровић „Биг бенд“ ће током прве вечери фестивала, извести репертоар у духу Сабора, биће заступљен и блок традиционалних песама и кола, уз неизоставне композиције по којима смо ми као оркестар препознатљиви- наша ауторска музика и обраде великих домаћих и страних хитова.

Како бисте позвали наше сународнике у Гучу, на јубиларни сабор?

-Позивам све људе добре вооље, који су расположени за добру журку уз најбоље трубе на свету - да у дођу у петак, суботу и недељу у Гучу јер ће се сигурно орасположити и добро провести - уживаће у веселој атмосфери, изобиљу ића и пића и наравно трубачке музике. Добро дошли, добрима дошли!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару