Читај ми!

Чеда Марковић је победник финала Сабора народне музике Србије

У спектакуларном телевизијском шоу програму на Првом програму РТС-а, чули смо и видели 16 такмичарских песама и исто толико извођача – финалиста Сабора 2020. „Најбољи међу најбољима“ на националном фестивалу народне музике је Чеда Марковић са нумером „Нек' ти живот буде песма".

Чеда Марковић је победник финала Сабора народне музике Србије Чеда Марковић је победник финала Сабора народне музике Србије

Чеди Марковићу, победнику Сабора, награду је уручила главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић.

Водитељи Сабора народне музике „Србије 2020" Марија Вељковић Миловановић и Срђан Ивановић, провели су нас, уз фантастичан шоу, кроз представљање свих финалиста.

Финале „Сабора 2020" отворио је трубачки оркестар Дејана Петровића.  

Жири је гласао у саставу Миша Мијатовић, Зоран Тутуновић, Снежана Ђуришић, Зоран Дашић и Драган Којић Кеба, Мерима Његомир и Дејан Петровић. 

Признања су додељена за три најбоље композиције (прва, друга и трећа награда), за најбољи музички аранжман и за најбољи текст. 

Ненад Манојловић је освојио друго место са песмом Завет у аманет, а трећу награду Дејан Недић Тејовац са песмом Још од лане бројим дане

Признања су припала Микици Антонићу за најбољи текст нумере Нек ти живот буде песма, а за аранжман Бобану Продановићу за композицију Шта бих ја да песме није

Од ове године, установљене су и „Награда публике" као и Награда „Шабан Шаулић", за најбољу интерпретацију.

Национална награда СЕМУС-а додељена је и постхумно Шабану Шаулићу, коју је примила његова супруга Гордана.

Немања Максимовић, са песмом Лепа Влајна је освојио награду публике.

У завичају живети је лако, је нумера која је освојила награду која носи име Шабана Шаулића. Извођач је Недељко Билкић који је награду усмерио у хуманитарне сврхе. 

И овога пута додељена су највиша признања Савеза естрадно-музичких уметника Србије најзаслужнијим уметницима из домена народне музике, који су наступили у ревијалном делу програма. Добитница признања Национални естрадно-музички уметник је Зорица Брунцлик, а добитник награде истог звања - Мирољуб Аранђеловић Кемиш. 

Награде је уручио председник СЕМУС-а Драгиша Голубовић. 

Награду Естрадно-музички уметник Србије добио је Дејан Петровић, а Мерима Његомир је добила признање Национални естрадно-музички уметник Србије. 

Фестивал нових композиција „Сабор народне музике Србије", заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицање на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике.

Од 600 композиција пристиглих на Јавни конкурс за „Сабор 2020", селектоване су 64 песме, које смо кроз квалификационе емисије крајем прошле године (понедељком на РТС 1) премијерно чули, уз пратњу три оркестра и изведби 64 певача.

Из сваке такмичарске емисије националног фестивала Сабор 2020, по две нумере са највише гласова стручног жирија Сабора - пролазиле су директно у финале. 

За престижна признања „Сабора 2020", у четвртак 27. маја, који је емитован директним преносом од 21.00 сат на РТС 1, Првом програму Радио Београда и на РТС Планети - надметали су се финалисти, извођачи и аутори 16 композиција народне музике.

Пратио их је Народни оркестар РТС-а, под управом Владе Пановића и „Саборски оркестар", под управом Зорана Влајића.

Према редоследу који је раније одређен жребом, извођачи су наступили овим редом:

1. Биљана Сечивановић, Мај

2. Ненад Манојловић, Завет у аманет

3. Наташа Стајић, Рођена да теби припадам

4. Мина Костић, Разведена

5. Вера Столић, Филигран

6. Марина Станкић, Добро дошао

7. Љиљана Александрић, Волео си и ти мене

8. Маријана Катић, Морам бити једина

9. Немања Максимовић, Лепа Влајна

10. Недељко Билкић, У завичају живети је слатко

11. Дејан Недић Тејовац, Још од лане бројим дане

12. Мирослава Милутиновић, Раме уз раме

13. Зорица Минић, Шта бих ја да песме није

14. Данило Живковић, О теби још нико певао није

15. Чеда Марковић, Нек ти живот буде песма

16. Мира и Ана Јовановић, Бол болујем

Евровизијски систем гласања и хуманитарни карактер манифестације 

Победник „Сабора народне музике Србије 2020" изабран је према евровизијском начину гласања, односно равноправном поделом гласова стручног жирија и гласова гледалаца - пристиглих путем СМС порука. 

У за то предвиђено време, током програма финала такмичења гледаоци финала „Сабора 2020" су за своје фаворите могли да гласају путем СМС-а, тако што су слали СМС поруку са редним бројем изођача и песме која им се највише допала на број 5556.

Укупна цена СМС поруке за гласање у финалу „Сабора 2020" је 36,00 динара (са ПДВ-ом). Сав приход РТС-а, остварен од СМС гласања аудиторијума у финалу Сабора 2020, Радио-телевизија Србије ће по традицији - преусмерити у хуманитарне сврхе.

Први Сабор одржан је новембра 2019. године, у организацији Радио-телевизије Србије и СЕМУС-а. Победничка песма првог „Сабора народне музике Србије" била је нумера Ја сам жена, нисам стена, коју је извела Ивана Шашић. Аутор текста и музике је Хасан Дудић а аранжмана Зоран Влајић.

ПГП-РТС ће, као и за прво издање овог националног музичког фестивала народне музике Србије, објавити ЦД компилацију, са свим такмичарским песмама другог Сабора народне музике Србије.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару