Читај ми!

„Гитар арт фестивал“ 22. пут од 1. до 5. јуна у Београду

Под слоганом "Digital Revolution", од 1. до 5. јуна, одржава се 22. издање „Гитар арт фестивала“. Београд шаље сигнал и слави гитару кроз осам концерата класичне, поп и рок музике и другим пратећим програмом фестивала.

„Гитар арт фестивал“ 22. пут од 1. до 5. јуна у Београду „Гитар арт фестивал“ 22. пут од 1. до 5. јуна у Београду

„Гитар арт фестивал“ један је од најзначајнијих културних догађаја у Србији и међународно препознат фестивал који носи титулу једног од пет најзначајних фестивала гитарске уметничке музике у свету.

Највећи гитаристи и музичари света допринели су том статусу фестивала, а међу њима су Пако де Лусија, Стинг, Енјо Мориконе, Мариза, Томи Емануел, Луз Касал, „Росенберг трио“ и многи други.

Дуго ишчекивани концерт популарне гитарске супергрупе „40 Фингерс“ отвара фестивал 1. јуна у Комбанк дворани. Музичари са нестрпљењем очекују наступ пред београдском публиком, који је до сада три пута био одложен.

Нови музичко-сценски спектакл италијанског гитарског квартета „Гитар репсоди“ представиће познату филмску музику, ауторске песме, а потом следи енергичан део са култним мелодијама и популарним обрадама поп и рок хитова у посебном аранжману за четири гитаре.

Прослављени гитариста Влатко Стефановски је редован гост и део „Гитар арт фестивала“. Овог пута на концерту 3. јуна у великој сали Дома омладине Београда придружиће му се специјални гост Вукашин Марковић, певач и тромбониста, са којим ће извести популарне гитарске нумере у посебним аранжманима.

Посебно место у програмској шеми фестивала ове године заузимају највећи таленти Србије.

Фестивал жели да подржи и промовише гитарске виртуозе, да их представи свету и помогне да започну успешне међународне каријере.

Концерте ће одржати млади гитариста Вук Вукајловић, победник такмичења „Виртуоз В4+“ које већ шест година постоји у Мађарској и које промовише младе таленте класичне музике, Никола Јелачић, виртуоз београдског Факултета музичке уметности, као и Амалија Милер, принцеза шестожичаног инструмента, која изводи концерт са гудачким оркестром "Macris" под вођством маестра Предрага Госте.

Концерте класичне музике на „Гитар арт фестивалу“ одржаће и врхунски гитаристи међу којима су Рубен Бетенкурт из Португала, Тал Хурвиц из Израела и Јулија Триншок из Немачке.

Свечано затварање фестивала резервисано је за 5. јун на великој сцени Коларчеве задужбине и светску премијеру концерта Recuerdos de Belgrado немачког композитора Хоакина Клерча, који је концерт за гитару и симфонијиски оркестар посветио београдском „Гитар арт фестивалу“.

Наступа Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом Бојана Суђића, а солисти концерта су Марко Тамахо из Аустрије, Давид Мартинес и Рафаел Агире из Шпаније.

Нови пројект фестивалске продукције је Гуитар Арт Апликација, која ће преносити део програма фестивала. Њен циљ је да промовише културу Србије, Београд, младе таленте, повеже и умрежи музичаре, као и публику широм света, да створи познато окружење, али довољно оригинално да изненади и овај фестивал, као и увек, учини изузетним.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару