Читај ми!

Милан из „Неверних беба“: Корона је однела многе, музика више неће бити иста

Када су почетком године снимили нови спот надали су се и новом албуму, концертима, најављивали први филм. Коронавирус променио је све планове „Неверних беба“.

Корона се испречила испред свих, прославили смо годишњицу мораторијума на музику – од марта прошле године до данас, каже Милан Ђурђевић из групе „Неверне бебе“.

„Велики је ово удар на комплетну професију, на све људе који се баве скоро сваком врстом уместности, међутим, мислим да су музичари овог пута стварно најугроженији јер, Богу хвала, видимо да остали уметници почињу да раде, снимају, имају неку врсту излаза из ове ситуације“, каже гост Београдске хронике.

Према његовим речима, музичари проблем који је настао морају да решавају заједно са државом.

При крају је озбиљна платформа, како каже, озбиљан документ који ће понудити надлежнима да би проблем био решен на најбољи могући начин за комплетну професију и за тренутно стање, али и за убудуће.

Музичари не могу да надокнаде изгубљено онлајн концертима и другим начинима у време када нема свирки по клубовима и концерата.

„Није ствар да се надокнади. Ми имамо проблем који морамо да решимо и унутра и споља. Комплетан сегмент живота нам је прекинут, а с друге стране постоји много дивних музичара који су егзистенцијално угрожени. Чињеница је да ти онлајн концерти у овом тренутку представљају неку врсту замене, али лично мислим да то није нешто што може на било који начин реши проблем“, објашњава Ђурђевић додајући да се нада да ће „ова пошаст да се смањи на неки разуман ниво и да ће од лета, када буде могло да се борави на отвореном, уз све епидемиолошке мере, моћи да се наступа“.

Свима фале концерти, оцењује фронтмен „Неверних беба“, не само извођачима: „Фали људима, генерално за живот, за ментално здравље, за емотивну реакцију људи и због тога мислим да смо сви негде при крају својих капацитета стрпљења“.

Због коронавируса остали смо без многих аутора и извођача и светских и домаћих. 

„Музика не може да буде иста, изгубили смо толико дивних уметника, дивних пријатеља, пре свега. Јуче сам био на сахрани Драгољуба Ђуричића, пре тога Сање Илића. Војкан Борисављевић, Ђорђе Блашевић, Миша Алексић... то је страховит удар. Очигледно да уметници имају неки сензибилитет који не може да издржи. У име свих њих ми морамо да се мобилишемо и да наставимо да се боримо. Мислим да је музика лак, она има терапеутско дејство“, нагласио је Ђурђевић.

Платформа коју музичари припремају требало би да уреди рад у тој делатности.

„Очекујемо, пре свега, да сви музичари који нису уведени у систем да се региструју, да постоји база људи који се баве музиком. Новчана помоћ је тренутна и врло важна зато што сви ти људи имају породицу, децу којој треба да купе храну, књиге, рачуни треба да се плате. Све су то људи који су уметници и живе од музике“, рекао је прослављени музичар и додао да је циљ да се проблем реши дугорочно и да се направи ред у професији.

СОКОЈ већ трећи пут даје помоћ најугроженијим ауторима. „Прошле године у ово време, па у септембру па ћемо сад опет. Људи су захвални јер то је некима буквално за преживљавање.“

Ђурђевић истиче да све организације и асоцијације треба заједно да изађу пред државу: „Да кажемо ко смо, шта смо, шта желимо и како да заједно идемо кроз ово. Нису ово никакви хирови. Све је при крају. Врло релевантни уметници и музичари учествују у томе, у року од седам дана ћемо видети“, закључио је Ђурђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару