Читај ми!

Шведска бира евровизијског представника – вечерас је финале „Мелодифестивалена“

Шведска вечерас бира свог 60. представника на „Песми Евровизије“. Један од 12 финалиста националног такмичења „Мелодифестиваленa“ добиће карту за Ротердам и прилику да наступи у првом полуфиналу „Евросонга“ 18. маја.

Шестонедељни музички фестивал, у организацији шведског јавног сервиса СВТ, вечерас улази у своју завршницу, током које ће међународни жири и телевизијски гледаоци одабрати представника Шведске на „Песми Евровизије“.

Такмичење се од 2002. године одржавало у виду турнеје широм Шведске и свако квалификационо вече се одржавало у спортским дворанама већих и мањих градова, док се финале увек приређивало у Стокхолму.

Међутим, ове године се, због коронавируса, све четири квалификационе вечери и бараж одржани у дворани „Анексет“ у оквиру Глобен комплекса у Стокхолму, а преносима не присуствује публика.

Фестивал се састоји од четири квалификационе вечери из које се директно у финале квалификује по двоје такмичара, а по два такмичара одлазе у бараж, који се назива „Друга шанса“.

Осам такмичара се у баражу дели на четири дуела, а сваки победник дуела одлази у финале. Током квалификационих вечери о пласману такмичара одлучује публика гласањем путем телефона и апликације.

Дванаест такмичара – један победник 

У вечерашњем финалу ће наступити 12 такмичара, а победника ће заједнички одлучити гласови публике и међународног жирија, који чини осам земаља.

Овогодишње финале је конкурентно, пошто се такмиче један евровизијски победник и четири победника „Мелодифестивалена“, али према кладионицама и ТВ критичарима, највише шансе за победу има 19-годишњи дебитант Тусе, који је 2019. победио у шведској верзији талент програма Идол.

Међу фаворитима је и Ерик Саде, који је представљао Шведску 2011. и заузео треће место на „Песми Евровизије“ у Диселдорфу, али и Дотер, која је на прошлогодишњем „Мелодифестивалену“ била друга.

У шведској јавности се међу фаворите убраја и група The Mamas, која је прошле године победила на „Мелодифестивалену“, али због отказивања „Евросонга“ није имала прилику да представља Шведску, због чега су чланице групе одлучиле да се поново такмиче.

„Мелодифестивален“ је један од најгледанијих програма у Шведској, а осим што за циљ има одабир представника на „Песми Евровизије“, такмичење има хуманитарни карактер. Гледаоци приликом гласања могу да одлуче да пошаљу глас свом фавориту путем посебног хуманитарног броја.

Порука ће коштати више, али тај новац одлази у хуманитарну организацију јавног сервиса "Radiohjälpen" која прикупља новац за угрожене делове света још од 1939. године.

Популарност такмичења је одавно прешла границе Шведске, а у томе иде прилог и податак да је током директних преноса такмичења „Мелодифестивален“ једна од главних тема на Твитеру у Шпанији.

Челници СВТ-а су препознали популарност такмичења и ван граница Шведске, па ће вечерашње финале бити могуће гледати и уз коментаторе на енглеском језику, путем стриминг платформе шведског јавног сервиса.

Занимљиво је и да ће један од водитеља вечерашњег финала бити победник „Песме Евровизије“ у Бечу 2015. године Монс Селмерлев.

Песма која прикупи највише гласова жирија и публике биће изабрана за представника Шведске на „Песми Евровизије“, који ће наступити у првом полуфиналу овог такмичења, 18. маја у Ротердаму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару