Читај ми!

Да није било „Пакет аранжмана“ не би било ни новог таласа

Ове године се обележава 40 година новог таласа, свеуметничког покрета који многи сматрају најзначајнијим културним догађајем на просторима бивше Југославије. Чувени музички албум „Пакет аранжман“, компилација песама Електричног оргазма, Шарла акробате и Идола, објављен је 18. фебруара 1981. године. Ових дана се у продаји појавило реиздање овог албума на винилу.

Да није било Пакет аранжмана, многе ствари би биле потпуно другачије. Нови талас је био свеуметнички покрет, али је кренуо од музике, а затим се пренео на ликовну уметност и филм, и дао замах новој генерацији која је тих осамдесетих година почела да ствара и слободније изрази, сматра Олга Кепчија, уредница и водитељка на Радио Београду 202, гошћа Јутарњег програма.

„Многи кад говоре о новом таласу говоре о тој слободи израза, новој уметничкој слободи и потпуно новом приступу уметности, бар они који не само да су били савременици, него су и активно учествовали у новом таласу“, додаје Кепчија.

Зденко Колар, музичар, некадашњи басиста групе Идоли наводи да је то било време пред Титову смрт и непосредно после тога.

„Као да смо добили неки ваздух. Да не кажем, неки ветар у леђа. Неке ствари које смо радили до тада се нису виделе, а сада су се виделе. Тако да се дефинитивно нешто ипак десило“, каже Колар.

Признаје да ни тада, а ни сад, не види да је то било нешто тако важно и велико, мада га многи разуверавају. Међутим, сигурно је то била велика ствар јер су сва три бенда, и Шарло акробата, и Електрични оргазам, и Идоли, направили сјајне каријере.

„Нажалост, Шарло је убрзо отишао, али је Милан са Екатарином урадио огроман посао. Која са Дисциплином кичме, такође. Значи, очигледно је тај пелцер био добар“, додаје Зденко Колар.

На таласима Радио Београда 202 од 7. марта креће серијал од 40 емисија посвећених новом таласу. Нова емисија ће се звати Златни папагај и планирано је да траје три сата.

„Намера ми је да се у тој емисији нађе што већи број актера, не само оних који су учествовали у тадашњем новом таласу, него, како ми то кажемо и ‘у другом пику новог таласа’ који је ишао са артистичком 'Радном акцијом' касније. То је такође сјајна компилација са великим бројем сјајних појединаца, која додуше није заживела, али су ти људи остали у јавном послу. Било их је много, од Срђана Жике Тодоровића, преко Цанета, Бранка Росића новинара, Мићка Љубичића и многих других“, напомиње Олга Кепчија.

Биће представљени и бендови који су се касније појавили и стварали под утицајем новог таласа. Биће обухваћен период од средине седамдесетих и појаве панка који је био увод у настанак новог таласа, преко самог новог таласа, до 1983. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару