Читај ми!

„Седморица младих" су за Тита могли, оно што ни дипломате нису

Они су заувек млади. Немају избора, тако смо их заволели и такве их памтимо. Група „Седморица младих" добила је награду за животно дело коју Нишвил џез фестивал традиционално додељује заслужним музичарима.

Својевремено су „Седморица младих" ушли у Гинисову књигу рекорда као ансамбл који је 33 године свирао непрекидно заједно. Пре „Бијелог дугмета" су покорили западно, али и источно тржиште. 

Свирали су Титу и онима који су освајали космос.

На питање о томе да ли су награду очекивали, Јова Радовановић је спремно одговорио: „Ја лично никада у животу нисам очекивао награду јер мислим да је награда то што сам добио тај таленат, и да сам могао целог живота да се бавим овим чиме сам се бавио. То је велика награда. А ако награде дођу онда - широм отварам врата", и нагласио да га је ова награда изненадила.

„Доста је времена прошло, и онда су неки људи препознали то што смо ми радили, и на крају одлучили, ко су то они одлучили, ми ту немамо шта да кажемо", додаје Јова.

Група је дуго била заштитни знак Радио-телевизије Београд. Свирали су, певали, играли, забављали публику свих генерација.

Љубиша Милић каже да је незгодно рећи који је део богате каријере био најузбудљивији.

„Ипак је најузбудљивији био почетак снимања емисије Седам плус седам а потом и Циркуса Седморице младих. Пуно се радило и много смо волели то што смо радили. Волели смо људе са којима смо радили, и они воле и нас, и дан данас", рекао је Милић.

Додаје да су као група, пропутовали целу Европу и бивши Совјетски Савез.

„На једном аеродрому где смо чекали да се рашчисти снег, други дан чекања тамо, записали смо на једном парчету хартије, градове у којима смо били. Набројали смо их 82", рекао је Љубиша.

Небојша Кунић се подсетио и некадашњих сусрета са Титом, који им је рекао да ће „увек остати млади".

„Оно што сте ви једном урадили, у једној ситуацији између мене и Брежњева, каже, то ни дипломатија није могла да уради. Направили сте једно помирење с руским шоу-програмом", пренео је Титове речи Небојша.

Објашњава да се десило то, да Брежњев и Тито нису били у „баш неким добрим односима" у једном тренутку, и разишли су се свако на своју страну. Баш у том тренутку „Седморица младих" су почели да свирају Руски потпури који траје девет минута.

„Прво је сишао Брежњев, онда је дошао Тито за њим, после свих аплауза и хвалоспева, Тито је изашао и рекао ‘Младићи, оно што сте ви урадили, то, ни дипломатија некад не може!'", додао је Кунић.

Јова Радовановић је наставио причу истакавши да је тешко описати какво је задовољство било радити такав један посао 33 године.

„Када сретнем људе, времешне људе са децим који ми кажу ‘Хвала Вам што сте ми учинили детињство лепшим', шта има лепше од тога да буде?", искрен је Јова.

 

 

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару