Читај ми!

Ову годину памтићемо и по више отказаних него одржаних концерата

У години за нама концертне дворане биле су углавном празне, али на друштвеним мрежама поједине музичке нумере броје и по неколико милијарди прегледа. Концерти су одржавани виртуелно, додељиване су и награде, а онлајн је постао једини начин сусрета са музичарима.

Најпопуларнији музички хитови увећали су прегледе на друштвеним мрежама и другим медијима и до осам милијарди слушања. На трону су и старе песме, али и нови хитови.

У 2020. годину смо ушли после рекордног низа концерата Здравка Чолића. На почетку године планирана је „Песма Евровизије“. Убрзо је отказана, али је одлучено да ће прошлогодишње победнице наступати и на „Евросонгу“ 2021. године.

„Прво бирање песама, па питање да ли ће се такмичење уопште одржати и на који начин, то морамо и вас много раније да обавестимо“, напомиње чланица групе "Hurricane", Сања Вучић. 

„Фале нам наступи, фали нам наша публика. Биће 'Евровизије', дружићемо се. Ми се стварно уздамо у ту 2021. годину“, додаје Ксенија Кнежевић.

Читав свет припремао је концерте поводом 250. годишњице Бетовеновог рођења. Ипак планови нису отишли даље од идеје. Више је било отказаних него одржаних, али било је и оних који су кризне ситуације претварали у прилике.

Београдска филхармонија је пројектом „Музика свуда“, емитовала више од 50.000 сати музике, на готово 400 локација широм Србије. Кажу да ће таквих подвига бити и у будућности. 

„Не постоји толико велика криза коју не можете да искористити као шансу. Парадоксално, али ми смо ове године успели да дођемо до већег броја наших слушалаца него икада у историји. Имамо фантастичну реакцију од људи из читавог региона, из читавог света, не бих искључио да ово постане један глобални пројекат током времена“, нада се Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније. 

Свирајући музику познатих гитарских виртуоза, 2020. донела је успех Игору Паспаљу. По избору магазина Гитар ворлд изабран је за најбољег гитаристу на свету. 

„То је оно чему сам посвећен. И професионални позив и посао и хоби и љубав. И већ постоје позиви за Велику Британију, за Канаду, за Мароко“, каже Паспаљ.

Ни традиционални „Новогодишњи концерт Бечке филхармоније“, за који се карте купују месецима раније, није поштедела пандемија. Први пут од 1939. године извођачи су наступали пред празном салом.

Али, као и сваког првог јануара, захваљујући директном телевизијском преносу, најлепши тактови класичне музике стигли су у милионе домова широм света. Међутим у Бечку касу није се слило готово 150 милиона евра, које би посетиоци новогодишњег концерта и пропратних музичких дешавања сваког првог дана јануара потрошили у аустријској престоници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару