Читај ми!

Опера СНП-а уживо у „Новогодишњим оперским причама“

Живимо већ десет месеци са пандемијом а Опера Српског народног позоришта у Новом Саду није дозволила да музика потпуно нестане. За предстојеће празнике припремили су „Оперске новогодишње приче“, а цео програм може да се прати уживо,на РТС 3, РТС Планети и интернет платформи Опере.

Дешавања у 2020.ој години утицала су на скоро све области живота на читавој планети, па тако и на свет културе и уметности. Први пут у готово 140 година историје Метрополитен опера је отказала сезону. Слично је и са оперским кућама у Италији и Британији. Међутим, Опера Српског народног позоришта у Новом Саду није дозволила да се прекину везе са публиком, наглашава гост Јутарњег програма, директор Опере, Александар Станков.

 

„Ми смо заустављени у великом залету. У новембру прошле године смо имали велику премијеру Гуноовог Фауста, затим смо били на великој турнеји у Кини. Вратили смо се половином јануара са великим плановима. Међутим, пратећи вести око нас, приметили смо шта се дешава и да се ова епидемија шири као шумски пожар. Док није стигла до нас и 11. марта смо први пут отказали један концерт. Међутим, љубав према нашем послу, према уметности и према музици нас је натерала да останемо у контакту и са својом публиком и са својим послом“, наводи Станков.

После првог видеа Бела ћао, Опера Српског народног позоришта је направила низ акција којима је показала да уметност и култура може и мора да остане у контакту са људима. На Светски дан позоришта свирали су најстаријим суграђанима на кућним адресама. Са оркестром из Турске, хором из Кине и једним оркестром из Италије направили су онлајн концерт са Бетовеновом Одом радости. А све то је заокружено пред крај ванредног стања музицирањем у четири различита дела града Новог Сада.

„Пошто желимо да останемо актуелни и да стално проналазимо нова решења за ову ситуацију у којој смо се нашли, одлучили смо да нашим грађанима поклонимо један новогодишњи програм Оперске новогодишње приче који је започео 26. децембра Свитом Крцка Орашчића, Петра Иљича Чајковског. Нардног дана је била изведена музичко-драмска представа Ко је убио Џенис Џоплин. Синоћ је била наша Травијата, на коју смо веома поносни. А вечерас нас очекује концерт Божићних песама, заправо филмске музике са божићном тематиком. Гости су нам Душан Свилар, Невена Рељин и још неколико младих уметника“, додаје гост Јутарњег програма.

Спектакуларни завршетак ових Оперских новогодишњих прича завршава се 30. децембра извођењем арије Несум дорма са четири локације у Новом Саду.

Намера у конципирању програма је била да се остане што актуелнији и што пријемчивији за сву публику, напомиње директор Опере Српског народног позоришта.

Оперске новогодишње приче вечерас и сутра од 19 часова, могу се пратити преко РТС 3, РТС Планете и платформе Опере Српског народног позоришта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару