Читај ми!

Флаутиста Љубиша Јовановић затвара циклус концерата „Бетовен у галерији“

Обележавању 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена Радио Београд 2 се прикључио и циклусом од четири концерта у Галерији РТС – „Бетовен у галерији“. На последњем, четвртом концерту наступиће наш истакнути флаутиста Љубиша Јовановић са својим музичким пријатељима

Великом јубилеју који се обележава ове године у целом свету – 250 година од рођења Лудвига Ван Бетовена – придружио се и Радио Београд 2 циклусом од четири концерта у Галерији РТС-а. Вечерас у 19 часова биће одржан, последњи, четврти концерт, флаутисте Љубише Јовановића и његових колега.

Постоји анегдота да је Бетовен тврдио као су од флауте горе само две флауте. Гост Јутарњег програма, флаутиста Љубиша Јовановић, тврди да је анегдота тачна, јер је у то време као инструмент, флаута била прилично несавршена.

„Пошто се тражио нови звук, револуционарни звук, који је Бетовен желео да произведе, њему се чинило да тај звук флауте није довољно моћан, да није довољно леп, чист и због тога је тако нешто изјавио“, објашњава Јовановић.

Данас се користе савршени модерни инструменти, додаје Јовановић и сигуран је да се Бетовен смешка са неба и да се шали на свој рачун што је тако говорио о флаути.

На вечерашњем концерту наш истакнути флаутиста каже да се окружио сарадницима које дуго познаје и са којима дуго сарађује, као што су Сандра Белић и Влада Кох, али позвао је и двоје младих уметника који су тренутно у великом успону, виолисту Немању Адамовића и виолинисту Војина Алексића.

„Свираћемо, наравно, Бетовена. Биће неких познатих оригиналних дела, као Серенада за флауту, виолину и виолу, али биће и транскрипција као што је Романса виолинска у Ф-дуру у аранжману за флауту и гудачки квартет“, наводи флаутиста Љубиша Јовановић.

Концерт из Галерије РТС-а може се пратити у директном преносу на таласима Радио Београда 2, од 19 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару