Читај ми!

Влатко Стефановски за РТС: Више сам веровао музици него речима

На овогодишњем Београдском џез фестивалу наступио је и Влатко Стефановски, прослављени македонски музичар, миљеник београдске публике. У интервјуу за РТС истакао је значај фестивала, комуникације с публиком, и говорио о могућности да поново свира у Београду.

Београдски џез фестивал и цела сезона се одиграва под специфичним условима. И сваки концерт је велики догађај. Са друге стране наша публика увек са нестрпљењем очекује ваше наступе. Шта за вас значи у овом тренутку излазак на београдску сцену?

– Не само на београдску, излазак на било коју сцену је сада привилегија и празник. Јер нема уопште тих дешавања културноуметничких. Извођачи су остали без посла. Али ево, заједно с Матијом Дедићем, то је једна врста премијере, једно ново искуство, једна нова авантура у коју улазим музички.

Чини се да у вашој биографији велико место заузимају баш такви музички дијалози.

– Нажалост у последње време смо сведоци, има пуно непотребних речи, непотребних разговора, да не помињем говор мржње који је онако бруталан и који је увредљив. Тако да ја сам стално више веровао музици него речима. Јер музика некако директније дотакне срце нечије.

У срцу џеза налази се ипровизација, а ви импровизацију користите свакодневно као део вашег речника, а опет не истичете да сте сте џез музичар. Да ли је уопште потребно даделимо музику на жанрове?

– Џез подразумева одређено теоретско знање и поткованост. Нисам никада говорио да сам џез музичар. Себе сам називао рок музичарем, рок гитаристом, да бих се заштитио, да би се одбранио. Иначе импровизација је мој свакодневни речник, као што сте рекли, Ја тако компонујем.

Ваш најновији албум који је недавно објављен настао је у време пандемије, па није ли пандемија донела и нешто добро за музичаре? 

– Радио сам десетак месеци од јануара до октобра, и снимио албум који сам назвао "Taftalidze Shuffle", који је посвећен мом насељу, или некој мојој рутини по том насељу. И ономе кад су људи свирали уживо, кад није било компјутера и тих играчака, него кад се гитара укључивала у појачало. Тад се свирало са радошћу.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару