Читај ми!

Спектакл иза затворених врата Миланске скале - за милионе ТВ гледалаца

“А riveder le stelle” (Док поново не видимо звезде) име је премијере у Миланској скали која је јуче, на дан светог Амброзија, заштитника града Милана, први пут била одиграна иза затворених врата али отворена за милионе гледалаца у директном ТВ преносу.

Наслов премијере није случајан, то је завршни стих Дантеове Божанствене комедије те се на овај начин обележава 700 година од смрти Дантеа. Датум ће се иначе званично прославити 2021. године. 

Са друге стране, наслов изражава наду и жељу да ће будућност бити боља за све, а нарочито за културна дешавања која су претрпела велику штету због епидемије коронавируса.

Иако у потпуно другачијем издању и без публике, ова иновативна формула осмишљена баш за овај свечани догађај, остаће запамћена у историји светске културе, а по броју гледалаца коју су пратили пренос ипак је, упркос томе да их није било у самом позоришту, доживела успех.

Успех се огледа и у томе да је по први пут Скала отворила сезону, не традиционалном опером Лучија од Ламермура Гаетана Доницетија, већ са спектаклом игре и плеса у директном ТВ преносу који су пратили милиони гледалаца.

Премијера је отворена, како то традиција захтева, химном Италије, а затим су се на сценама и у партеру смењивала 24 извођача и светски познатих балетских играча попут Роберто Болеа.

Режисер Давиде Ливерморе је желео да ово не буде само оперско гала вече већ драматуршки спектакл, тако да су гледаоци могли да прате Вердијеву оперу Риголето или Росинијеву оперу Вилијам Тел.

Укупно је било изведено 15 дела међу којима опере, кореографије Нурејева, Масимилијана Волпинија, те Мануела Легриса. 

Маестро Рикардо Ћаилy дириговао је оркестром док су чланови хорова били подељени на различитим сценама.

Сценографија се мењала са сваким новим делом, док су песма и игра биле зачињене моментима нарације: Вердијева писма и писана дела Виктора Игоа, која су рецитовали познати глумци.

Уметници на сцени су носили креације Ђорђа Арманија, Валентина и бренда Долче Габана.

Традиционална "Prima diffusa" тј. могућност да се Премијера види у многим деловима Милана захваљујући великим екранима, ове године није одржана, али је град надлетао дрон. 

Премијера је завршена управо сликама Милана из ваздуха са осветљеном Мадонином на врху Дуома.

Циљ пројекта је трансформација актуелног тренутка бола у тренутак поновног рађања лепоте.

Догађај у јеку епидемије ће због своје јединствености остати запамћен у историји, уз наду да ћемо сви поново моћи да „видимо звезде" и изађемо из тунела те се вратити уобичајеном и можда, још бољем животу.

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару