Читај ми!

Два пута по 100 минута музике Марка Луиса и оба пута публика одушевљена

Етно соул поп музичар Марко Луис одржао је два концерта заредом у Великој сали Комбанк дворане у Београду пред одушевљеном публиком, са ограниченим бројем људи и наравно на дистанци, што није покварило доживљај искреним љубитељима који су од почетка до краја плесали и певали сваки стих хит песама.

Како се непрестано отказују уметнички садржаји, првенствено концерти, посебно у овој установи, и услед промене ситуације из дана у дан, неизвесно је било да ли ће се и наступ овог уметника одржати, или ће такође бити одложен за нека боља времена.

Срећом, то се није десило, већ је Марко Стојановић Луис ипак реализовао два концерта за вече – један од 18, а други од 20.30, са веома кратком паузом од једног школског часа, неуморан да пружи верним обожаваоцима свој максимум, на обе свирке.

„Само ћу нешто кратко рећи на тему ове ситуације, и обећавам да ни реч даље нећу зуцнути о томе, дакле, молим вас чувајте се, и вечерас на овом концерту, носите маске“, уз осмех се обратио певач и композитор људима у сали, који су морали седети на удаљеним местима једно од другог.

„Ни реч више о томе, сад идемо да уживамо“, командовао је Марко и полетно се препустио својим аранжманима.

Хит Rockabye отворио je концерт на велику радост свих присутних конзумената његове необичне музике.

Веома верна адаптација светског хита денс електро састава "Clean Bandit" део је кампање великог бренда „Туборг“, а музичар је то искуство поновио песмом Поново, коју је снимио током корона периода, објавио атрактиван спот, што је римејк на српски начин хита Hope популарне групе „Чејнсмокерс“ која је на „Егзиту“ наступала 2019. године.

Током вечери наравно и овај нови сингл публика је могла да чује, а свака нумера код Марка има изузетан третман, као да је једина на свету, као да је око ње права пустош и да у том креативном универзуму постоји само песма пред њим.

И сам Марко Луис је уживао током сингла Поново, јер је сада најактуелнији, најсвежији изашао из његове креативне кухиње.

Соул поп уметник позвао је на бину првог госта, рођену сестру Мају Стојановић Луис, која је пред крај прошле године објавила албум првенац Буђење и имала веома запажен концерт на сцени Дорћол плаца, где је верни брат био изузетно ефектан гост.

Сада је сестра стигла да узврати гостовање изводећи дивну баладу Свет је твој, коју је Маја посветила ћерки у првом реду. Био је то нежан и емотиван тренутак вечери, а испраћен је огромним аплаузом.

Дуетска грмљавина је протресла Комбанк дворану и таман кад се очекивало да ће сестра још остати на сцени и задржати се на следећим нумерама, она је ипак отишла.

Поп џез дама Лена Ковачевић, са којом је Марко снимио дуетски сингл Крај, који је био хит још пре појаве короне, није успела да стигне код колеге у госте.

„Дивна уметница и сама има ускоро свој концерт и због обавеза око тога није могла да буде вечерас овде“, објаснио је Марко и џентлеменски оправдао Ленин изостанак, која ће имати два концерта – 10. и 16. новембра у Звездара театру.

Ипак, и без ње поп балада звучи готово маестрално, што је публика наградила снажним аплаузом.

Музичар са својим бендом од седам чланова направио је пропутовање кроз свет своја три албума Shine on Me (2015), Бескрај (2017), Еуридика (2018), док је увелико пласирао и синглове као најаву за нови четврти студијски це-де Слобода, најављен за децембар.

Арсенал успешних песама изазивао је еуфорију у сали, мада то ипак није била атмосфера као када је у сали 1.500 људи.

Ово је друга врста одушевљења, као да је свирка на интимном мањем простору, где се осећа права блискост између извођача и публике, коју је он остварио већ толико пута по Србији и региону, а посебно у Београду.

Песме на енглеском језику Shine on Me и I Can't Let You Go када их Марко пева делују у потпуности као светски хитови, стиче се утисак да их интерпретира странац, а не домаћи уметник.

Марко Стојановић је био духовит током првог концерта у неколико наврата: „Нећу много причати вечерас, више певати, јер знате, треба да стигнем на други концерт“.

Врхунац концерта изазивају моћна композиција Рај за авантуристе и непролазна Имао сам ружне сне, а није било равнодушних на Кад је ноћ и традиционал Цвеће цафнало (сарадња са Влатком Стефановским), позната из опуса његовог оца Љубише Стојановића Луиса.

Јаке емоције изазвала је и антологијска Ђелем, ђелем.

Стојановић не уме да мирује, све време скаче, плеше, ужива на сцени, свира клавијатуре, под магичним рукама темпо креира и на бонгу, а поплава емоција и енергије која избија из њега оно је што сваки његов концерт чини посебним и незаборавним.

Након 100 веома интензивних и експлозивних минута Марко је са бине отишао да би после 45 минута извео све још једном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару