Читај ми!

Ко је пре два века испевао песму „Ој, Ужице, мали Цариграде“

Многи музичари и они који уживају у мелодијама и речима старих песама обично не знају када су и како настале. Једна од таквих старих песама које се певају и у београдској Скадарлији и широм Србије је „Ој, Ужице, мали Цариграде“.

По легенди песму Ој, Ужице, мали Цариграде певале су буле, када су Турци напуштали Ужице. Године 1862. чак девет стотина рабаџија из Србије било је ангажовано за исељавање турског живља, а песма је сачувана до данас.

„Тиме су асоцирале на сво оно лепо време, које су провеле у шехер Ужицу, значи, једном лепом ужичком граду. О времену које су провеле у лепом расположењу и једној дивној чаршији“, објашњава Мишо Познановић, музичар и хроничар Ужица.

Ова песма се пева готово два века. А Вук Стефановић Караџић записао је да је она настала 1841. године.

Иако је певана при одласку Турака, у периоду који је претходио том догађају музика је утихнула у Ужицу. Стални сукоби између турског и српског живља утицали су на опадање економске моћи града који је имао чак 1.400 дућана.

„Феликс Каниц и енглески савременик Патон пишу о лошој хигијени, о лошем стању турских зграда. Тако да је свеукупно то било тешко стање и за Турке, а које се преносило и на Србе“, наводи историчар Немања Обрадовић, кустос у Народном музеју Ужице.

„Пјесма ужичка“ описала је лепоте вароши, али из тог периода датира још једна песма са идентичном мелодијом – о Моћевчића граду, данас Пљевљима. 

„Код те Моћевчића варијанте прича је љубавна. Значи, прича се о лепоти једне Магде и о њеној љубави, да ли она треба да се уда за једног момка“, напомиње етнолог Ивана Тодоровић. 

Ужички музеј чувар је историје и негује богатство традиције тог града, а музичари у Србији и Црној Гори на исту мелодију, певају различите стихове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару