Читај ми!

Ју група концертом у Комбанк дворани обележава 50 година рада

Институција југословенског и српског рокенрола Ју група започела је обележавање великог, у региону јединственог јубилеја – 50 година постојања – концертом на свој рођендан 29. новембра, у 20 часова у Комбанк дворани у Београду.

Концерт Ју групе у некадашњем Дому синдиката, у оквиру концертног серијала промотерске куће „Лонг плеј", Под маскама, биће само увод и мала најава за наредну годину, када у очекиваним редовним здравственим околностима наш најдуговечнији бенд припрема велики слављенички спектакл, о чему ће фанови и јавност бити накнадно обавештени.

„Ју група је дошла из стопостотне љубави према музици, из осећања које рокенрол изазива у нама. Та жеља за стварањем музике, па да се она представи другим људима, да им побудимо нека најлепша осећања, то је све условило да ми трајемо", објашњава басиста Жика Јелић.

Од оснивања 1970. године до данас, са неуништивом браћом Жиком и гитаристом и певачем Драгим Јелићем на челу, прошавши кроз бројне фазе и поставе, где је последњих 25 и више година трећи стожер гитариста Петар Јелић, Ју група је објавила низ значајних албума, од првенца Ју група (1973) до последњег Ево стојим ту (2016), на којима су, као и на неколико синглова, забележене антологијске песме, какве су Црни лептир, Чудна шума, Косовски божури, Од злата јабука, Морнар, Дунавом још шибају ветрови.

„Не постоји правило и не може нико да процени шта и на који начин прихвати људе и колико дуго. Кад се деси, као што се десило са Чудном шумом, са Лептиром, као што се десило са пуно песама са синглова, као Косовски божури које свирамо и дан-данас, супер је осећање да је нешто остало да живи толико дуго година. Можда чак и после нас. То се појављује као жеља сваког ко се бави композиторским радом", каже Жика. 

Ју групу су у јесен 1970. године основали Драги и Жика Јелић, оргуљаш Миодраг Миве Округић и бубњар Велибор Бока Богдановић, под радним називом „Идејни посед".

На наступу у земунском клубу „Синагога" 29. новембра исте године, диск-џокеј Зоран Модли (1948-2020) позвао је публику да им одабере име.

Прихваћен је предлог Мирослава Станивука и од тада су постали Ју група.

Годинама касније свирали су редовне рођенданске концерте 29. новембра, на Дан Републике. Посебан ауторски и свирачки допринос и траг оставио је гитариста Миодраг Бата Костић, а у бенду су током године свирали бубњари Раша Ђелмаш, Драган Мицић, Драгољуб Ђуричић, Слободан Јуришић и Игор Малешевић, клавијатуриста Драган Јанковић и гитариста Неџат Мацуља.

Улазнице за концерт Ју групе 29. новембра коштају 1.800, 2.200 и 2.600 динара преко мреже tickets.rs и у благајни Комбанк дворане.

Концерти серијала "Под маскама" одржавају се у складу са тренутним здравственим прописима и препорукама, уз ограничен број посетилаца, дистанцу, обавезно ношење маски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару