Читај ми!

Нено Белан са „Фјуменсима“ 10. и 11. новембра у Београду

Музичар Нено Белан и његов бенд „Фјуменс“, 10. и 11. новембра, у Комбанк дворани у Београду одржаће концерт посвећен песмама „Ђавола“, поводом 35 година од изласка првог сингла легендарне сплитске групе. Белан свира хитове „Ђавола“ у оквиру концертног серијала „Под маскама“ концертне куће „Лонг плеј“.

„Ђаволи“ су дискографски дебитовали 1985. године промотивним синглом (издавач „Југотон“) са песмама Звуци улице, Вечерас, Небо враћа осмијех и Куцај опет, обрадом Keep on Knockin' легендарног Литл Ричарда.

„То је био сингл штампан само за потребе радио-станица и није ишао у слободну продају. На њему су биле четири песме, између осталог Куцај опет. Са том песмом смо успели доћи први пут на телевизију, била је емисија Стереовизија, где су наступали демо-бендови, а публика је гласала. Ми смо ту победили. Ту је ваљда (уредник у 'Југотону' Синиша) Шкарица схватио да има потенцијала у нама и дао је зелено светло за снимање првог албума. Остало је повјест“, сећа се Белан.

Предвођени аутором, певачем и гитаристом Беланом, „Ђаволи“ су на поп-рок сцени Југославије били препознатљиви по јединственој мешавини раног рокенрола и твиста, уз специфичан медитерански „зачин“ и разрађен имиџ, што се може чути на албумима Љубав и мода (1986), Хало Лулу 22 (1987), Остани уз мене (1988), компилацији Баладе – Кад се нађем у предјелу ноћи (1989), као и на последњем Space Twist (1998).

Безвремени хитови попут Причај ми о љубави, Стојин на кантуну, Јагоде и чоколада, Остани уз мене, Дуго топло љето, Бамбина, Ђири ђири и Цестом преко Загоре, показују сву раскошну моћ Белановог ауторског талента, док је последња фаза у раду групе са албумом Space Twist, значајна јер је представила пратећи тројац Оља Дешић (бас), Лео Румора (бубњеви) и Ведран Крижан (клавијатуре), који и данас чине „Фјуменсе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару