Читај ми!

Десети „Џезибар" - јачи од вируса

Јубиларни, 10. џез фестивал у организацији Kултурног центра „Рибница" почео је у Kраљеву, у промењеном формату и уз поштовање свих епидемиолошких мера и препорука.

Дводневни фестивал се одржава на отвореној позорници дворишта Француске куће где је број посетилаца ограничен.

Oбе фестивалске вечери љубитељи џеза ће моћи да прате директан пренос концерата и на Јутјуб каналу Kултурног центра

Међу првим наступима -  "Wonder Strings Quartet" и перкусиониста Александар Радовић. 

Чланице квартета су музичке уметнице које су своју каријеру изградиле у реномираним симфонијским и камерним оркестрима у којима и данас раде.

Прву поставу квартета чине Мирјана Нешковић, прва виолина, Александра Поповић, друга виолина, Ивана Узелац, виола и Данијела Милутиновић, виолончело.

На фестивалу учествује и „Драган Ћалина Kвартет", ауторски џез бенд састављен од еминентних џез музичара који се већ дуги низ година друже и заједно стварају. 

Њихов дебитантски албум The Circle објављен је под окриљем ПГП РТС.

На репертоару квартета се налази ауторска музика, инспирисана различитим џез правцима. Kвартет чине Драган Ћалина - клавир, Лука Игњатовић - алт саксофон, Борис Шаиновић - контрабас и Пеђа Милутиновић - бубањ.

У суботу у 20 часова програм отвара "La Famiglia Jazz Quintet". У специфичним околностима у доба пандемије, а поводом јубиларног десетог издања фестивала „Џезибар", група врсних солиста, чланова „Биг бенда" РТС-а, оформила је нови џез састав  "La Famiglia Jazz Quintet".

Подстакнути доласком у оркестар изузетно талентованог младог саксофонисте Растка Обрадовића, старије колеге су заједно са њим оформиле овај бенд који ће изводити Расткову ауторску музику, али и најбоље и најзахтевније композиције из ризнице традиционалног џеза. 

Чланови квинтета су Растко Обрадовић - саксофон, Марко Ђорђевић - труба, Иван Алексијевић - клавир, Милан Павковић - бас и Милош Грбатинић - бубњеви.

Фестивал се завршава наступом нишког музичког састава "ЕYОТ", који чине Дејан Илијић - клавир, Милош Војводић - бубањ, Марко Стојиљковић - бас и Слађан Миленовић - гитара.

Њихова музика представља еклектични звук између рока и џеза, панка и амбијенталне музике, импресионизма и романтизма, чврсто се ослањајући на традиционалну музику Балкана и
источне Европе, остварујући праву мешавину старог и новог, Истока и Запада.

„Џезибар" се и ове године одржава уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и града Kраљева.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару