Амира Медуњанин на крагујевачком „Арсенал фесту“ и у Врњачкој Бањи

Певачица севдалинки и традиционалне музике Амира Медуњанин враћа се пред нашу публику, након вишемесечне паузе услед пандемије коронавируса, првим наступом у каријери 9. септембра на „Арсенал фесту“ у Крагујевцу и дан касније концертом на Летњој позорници у Врњачкој Бањи.

Први наступи Амире Медуњанин у Србији, од испуњеног београдског Центра Сава у октобру, биће одржани у Крагујевцу и Врњачкој Бањи у складу са упутствима Кризног штаба, уз ограничен број од 500 седећих места, уз ношење маски и размак од метар  и по, као и поштовање других здравствених мера.

Босанска Били Холидеј, како ју је назвао новинар Гарт Картрајт, поређење је које говори како је Амира приступила севдаху, пронашавши нови контекст и форму унутар традиције старе стотинама година.

Амира је севдах одвела тамо где никада није био раније, у модерно доба, у сусрет са џезом, чак у излете у психоделију.

И то се чује у севдалинкама и другим традиционалима са наших простора као што су Ах што ћемо љубав крити, Елено керко, Пјеват ћемо шта нам срце зна, Што те нема, Мито бекријо, Мој дилбере, Има дана или чак Ако знаш било што Бранимира Штулића, и сведоче у међународној критици одлично оцењени албуми Роса (2005), Амира Лајв (2009), Зумра (2010), Amulette (2011), Silk and Stone (2014), Дамар (2016) и Ascending (2018).

Амира је недавно објавила албум For Him and Her (2020), за који је снимила песме које су изводили легендарни певачи народне музике Тома Здравковић и Силвана Арменулић.

„Истинска емоција ће увијек дотаћи људе ако слушају пјесму отвореног срца. Тако права музика свугдје стиже до својих људи. Ако тада крене и која суза, то је нормално. Људи смо од крви и меса, нисмо од камена. Битно је да вјерујемо ријечима и осјећају који се кроз пјесму прича“, рекла је једном Амира говорећи о музици коју изводи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару