Петнаест књига, а тема само једна – рокенрол

Рокенрол није само музика, то је идеја, филозофија, однос према животу. Тако кажу они који га свирају и слушају, али и о њему пишу. Међу малобројним књижевним ствараоцима којима је рокенрол неисцрпна тема јесте и Шапчанин Живко Ивковић. Недавно је одштампана петнаеста књига са његовим потписом.

У диму је био први, потом још осам рок романа. Уз хронику шабачке рокенрол сцене, прикази концерата, сва околна збивања, радијске емисије, штампани магазини и све што је обележило и музички правац и његов живот, стало је у петнаест књига Живка Ивковића.

„Тема је једна једина – само рокенрол. Човек пише о проживљеном, а ја сам писао о концертима, о путешествијима по Европи, али се углавном све сводило на свирке“, наглашава Живко Ивковић.

Све записане топ листе са радијских емисија, рок часописи из шездесетих, први винили из Џубокс магазина, преко 2.500 дискова, више од 500 рок књига. Од „Битлса“, „Дорса“ и „Цепелина“ сва издања. Међу сингловима и лонгплејкама уз троструки албум са Вудстока, најстарија плоча из 1956. године. Од „Корни групе“, „Тајма“ и „Црвених кораља“, све што је утицало на светску и југословенску рок сцену, стало је, каже Живко, у 17 квадрата собе, прикупљано и чувано преко пола века.

Иза некадашњег „Зоркиног“ електричара су на хиљаде свирки и на хиљаде пређених километара. И у пензији пише и уређује рок часопис. То му је начин живљења који је установио још половином шездесетих, па до данас. Само породица и рокенрол.

Децу и две унуке успављивао је уз „Црвене кораље“. И данас на 33 обртаја иста песма, али са новог црвеног винила пристиглог као поклон из Загреба. Бескрајне ноте каже, попут Бесконачне рокенрол приче, како је и у наслову последње објављене књиге.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару