Завршен онлајн „Нишвил џез фестивал“

Концертима групе „Мајдан“, Краља Чачка и Квартета Олега Кирејева, као и Васила Хаџиманова, које је публика пратила путем линка, завршено је онлајн издање „Нишвил џез фестивала“.

Директор „Нишвил џез фестивала“ Иван Благојевић, рекао је поводом завршетка овогодишњег онлајн издања да му је драго да су ипак бар на неки начин тиме делимично помогли егзистенцију уметницима.

„Од римског доба до доба короне важило је правило 'хлеба и игара', а сада уметници не могу да дођу ни до хлеба како би себи и свима нама очували ментално здравље. Драго ми је ако смо организацијом онлајн 'Нишвила' бар делимично помогли егзистенцију уметницима који од фебруара нису наступили ниједном, а и духовно прехранили најверније љубитеље џеза“, истакао је Благојевић.

Према његовим речима, када је у питању џез у „ужем смислу“ један од врхунаца фестивала био је наступ квартета који воде музичари светског реномеа – руски саксофониста Олег Кирејев и српски пијаниста Васил Хаџиманов, а оно што је карактеристично за обојицу је то што за свој ауторски џез израз инспирацију проналазе у сопственој музичкој традицији.

Синоћни наступ овог квартета, додао је, сигурно би ушао и у топ пет наступа првобитно договореног главног програма (са 25 група), односно чак и у конкуренцији свих договорених, а из оправданих разлога отказаних, хедлајнера.

Програм „Нишвил 2020 онлајн фестивала“ затворио је „Миднајт џезденс трио“ (Midnight Jazzdance Trio) који предводи Мастерфлоу – Jazzysad ди-џеј и продуцент из Суботице, један од пионира електро свинг, њу џез и електро танго звука у региону.

Током четири дана одржано је 18 концерата, изведене су четири представе у склопу програма  „Нишвил џез театра“, у склопу програма Нишвил муви самит приказано је 35 филмова, организована је ретроспективна изложба са претходних изадања Нишвил стрипораме, и ликовне колоније, а током концерата на бини је упоредо извођен и Стреат арт програм сликања џез графита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару