Кад доктор свира бандонеон

У низу успешних музичких стваралаца, Шапчани имају и велико име у свету савремене хармонике – Бранка Џиновића, који се после завршених докторских студија на Универзитету у Торонту у Канади, вратио у земљу где ствара специфичну музику. Међу ретким је уметницима код нас који свирају необичан инструмент – бандонеон.

Предавања на најбољим светским универзитетима, концерти, педагошки рад, примењена музика, само су део активности шабачког уметника, Бранка Џиновића. 

После докторских студија у Торонту, усавршавањем у Буенос Ајресу, остварио је сан да свира бандонеон, врсту хармонике посебно популарну у танго музици у Аргентини и све интерсантнију нашој публици.

„Ја сам један од првих извођача на бандонеону у Србији, има нас сада неколико, и првенствено то је био један изазов уметнички да се научи и савлада нови иструмент али и да се научи танго музика и танго култура. Мислим да су људи све више отворени за нове трендове, за нове звукове, делом зато што доста уметника који су се школовали у иностранству долази у Србију и представља свој рад“, рекао је Бранко Џиновић, др савремене музике.

Истражујући савремену музику, Бранко Џиновић, одржао је са колегама и јединствен концерт у Београду стварајући музику са публиком уз помоћ мобилних телефона.

Уз бројне извођачке подухвате у свету, награђен је и за компоновање музике за филм, а све присутнији је и у позоришту.

„Прва асоцијација на примењену музику је за мене сарадња са режисерима, сарадња са глумцима, уопште са другим уметницима и та интеракција и комуникација током тог неког стваралачког процеса који је врло инспиративан“, додао је Џиновић.

После музике за позоришни соло перформанс Данке Секуловић, нови изазов за овог Шапчанина је Шекспирова представа Два витеза из Вероне, у сарадњи са уметницима из родног града чија премијера је заказана за први фебруар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару