Концертну сезону на Коларцу отворио најперспективнији млади уметник у Србији

Награда „Артлинк“ за Најперспективнијег младог уметника у Србији за 2019. годину припала је седамнаестогодишњем пијанисти Владимиру Аћимовићу из Ниша. На традиционалном Новогодишњем концерту, првом у Новој 2020. години, у Великој дворани Коларчеве задужбине, Владимир Аћимовић извео је дела Шопена, Чајковског, Гранадоса и Метнера.

Владимир Аћимовић је почео да свира са непуних седам година, природно каже, јер је од рођења окружен музиком коју су стварали његови родитељи професри клавира. Он је учио од чувених бугарских, естонских и наших пијаниста.

„Не могу да издвојим никога посебно, зато што је то читава плејада људи која стоји иза мене, почев од моје прве професорке из Софије, Милене Куртеве, која је доајен бугарске педагогије, па професорке Сузане Новаковић из Ниша и мојих садашњих професора, Лидије Станковић на Факултету музичких уметности у Београду и Милене Чурњевске у Грацу. Највећи изазов је био са професором Башкировим који је у музичком свету познат као велика 'звер', зато што је јако строг према својим студентима“, наводи Владимир.

Као десетогодишњак имао је концерте у Коларчевој задужбини и Нишком симфонијском оркестру. На Међународном фестивалу „Мелодика поколења“ у Москви пре пет година представљао је Србију и свирао је као солиста са Председничким оркестром Руске Федерације.

Победе на домаћим и међународним такмичењима резултат су напорног рада и пре свега љубави према музици. С обзиром на то да тренутно студира у Београду и Грацу, његов радни дан је, како сам каже, прилично застрашујући.

„Од раног јутра до касних сати у ноћ, заиста пуно рада. Много је предмета, разне предиспитне обавезе на оба факултета, али највише путовања су заправо напорна у тој целој причи. А животни мото ми је можда, Carpe diemИскористи дан, зато што заиста сматрам да је сваки тренутак драгоцен“, додаје млади уметник.

Густ распоред и путовања чекају Владимира и ове године. У фебруару га очекује реситал у Швајцарској и у Шпанији. После тога, 1. марта наступа на Коларцу где ће са камерним оркестром извести Други концерт Фредерика Шопена.

Владимир Аћимовић петнаести је добитник годишње награде Најперспективнији млади музички уметник у Србији коју додељује асоцијација „Артлинк“.

„Ова награда је, у ствари, резултат дугогодишњег праћења рада и улагања, не само тима 'Артлинка', већ и партнерских институција и фестивала, као што су Фестивал Љубљана који још од 2013. године организује концерте у оквиру свог циклуса Најбољи млади виртуози за ове наше младе лауреате. Такође, Фестивалу Љубљана су се придружили и Фестивал Ешторил из Португала и многи европски фестивали који ће у наредним годинама ставити у своје програме ове наше младе уметнике“, наглашава Јованка Вишекруна Јанковић.

Овогодишњи „Артлинк“ фестивал, који ће традиционално бити одржан у јуну, биће у знаку свих 15 лауреата награде Најперспективнији млади музички уметник у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару