„Ружица си била”... а и сада си – и све си популарнија

Песме поп и рок музике осамдесетих, данас су слушаније него многе новокомпоноване. Иако се чини да нови правци и извођачи успешно проналазе пут до публике, песме су кратког трајања. Према истраживањима, појачан је тренд слушања музике старије од десет година.

Певушите ли и ви данас Ти си ми у крви Здравка Чолића или Ружицу Бијелог дугмета, песме настале пре две или три деценије? Мелодија се тада стварала, уместо рачунарским програмима, живим оркестрима и у специјалним условима.

То је значило више креативности а мање шаблона. Данашњи хитови, најчешће имитирају старе мелодије, указују познаваоци те уметности.

„Mислим да евергрин композиција има све мање, и мање због тога што је публика почела да конзумира музику као 'биг мек'. Сажваћем, бацим амбалажу и идемо даље“, каже Петар Јањатовић, музички критичар.

Музичку сцену „селфи“ генерације освајају „лаки“ текстови. Некада су владале песме посвећене некоме, данас углавном себи. Зато данас најчешће стих почиње заменицом „ја“.

„Ми смо заправо део глобалне музичке кризе у области популарне музике која од деведесетих траје и у светским велесилама као што су Француска, Италија, Америка, тако да је логично да је и код нас таква ситуација“, објашњава Војкан Борисављевић, композитор.

„Начин на који се презентује музика је драстично другачији него што је био раније, самим тим интернет, Јутјуб, бројне песме много брже дођу до публике, али ако причамо о песмама за које тврдимо да ће остати у сећању, то је већ мало проблематично“, додaje Јањатовић.

И када је реч о музици, често кажемо – добра стара времена.

На питање зашто су песме са лошим текстовима популарне, одговор су покушали да пронађу на Би-Би-Сију тако што су саставили листу од 10 најуспешнијих песама са најгорим текстовима.

Један од закључака је да данашње песме у потпуности може да разуме и трогодишње дете.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару