„Уживај у животу“ порука Новогодишњег концерта Бечке филхармоније

Данас од 11.15 на Другом програму, и Телевизије и Радија, а одложно и на Првом програму Радио Београда од поноћи у емисији „Иза виолинског кључа“, слушаћемо Новогодишњи концерт Бечке филхармоније - два и по сата уживаћемо у композицијама породице Штраус и делима његових савременика.

Много је симболике у овогодишњем концерту из бечке „Златне сале“ Музикферајна. Уз поруке наде, пријатељства и мира, концертом ће бити обележен и 150. рођендан зграде Музикферајна, и то нумером Уживај у животу, али и 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, чији ће се јубилеј 2020. године обележавати широм света.

Ове године први пут за диригентским пултом биће Андрис Нелсонс, Летонац, који већ десет година сарађује са Бечком филхармонијом, а тренутно је музички директор Бостонског симфонијског оркестра и капелмајстор лајпцишког „Гевендхаус“ оркестра.

О томе колико је престижно 1. јануара бити за пултом Бечке филхармоније, говори и податак да су диригенти до сада, између осталих, били Босковски, Карајан, Дудамел, Мазел, Абадо, Мути, Мехта, Озава.

„Верујем да је сан сваког диригента да диригује Новогодишњим бечким концертом, посебно уколико волите музику породице Штраус и валцере. Сећам се када сам као дете гледао на телевизији директан пренос и касније на купљеним дивидијевима, осећам се поносно и привилеговано да диригујем. Мислим да је ова музика веома забавна, шармантна, пуна енергије и оптимизма, и да је то одличан начин да се започне Нова година“, каже маестро Андрас Нелсонс.

Почетак историје бечког Новогодишњег концерта задире у не тако лепе године Другог светског рата. Телевизија ОРФ, већ 62 године, проноси лепоте Аустрије и музике породице Штраус, чиме је Новогодишњи бечки концерт постао својеврсни амбасадор. Овогодишњи концерт Бечке филхармионије, која је први одржала још 1842. године, видеће становници деведесет земаља.

Годинама већ, у пренос Бечког концерта укључене су и балетске нумере. Ове године, пригодан, документаран филм посвећен је Бетовену, а о цвећу брине Градска цвећара. Цветни аранжмани, о којима се касније много говори, почињу да се припремају још 27. децембра, а за аранжирање је потребно огромно искуство да би прво годишње културно дешавање изгледало перфектно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару