„Ноћ клавира“ из 2018. на компакт диску

Промоција новог, дванаестог по реду, компакт диска „Ноћ клавира” „Арт линка“ са двојицом француских пијаниста, Мишел Далбертоом и Жан Пол Гаспаријаном и делима француских аутора, одржана је у РТС клубу.

Компакт диск су представили Јованка Вишекруна Јанковић, уметничка директорка „Арт линка“, Предраг Шарчевић, главни и одговорни уредник Трећег програма Радио Београда и представници Министарства културе Републике Србије. 

„Концерт који је прошле године одржан био је посебан јер смо са њим обележили јубилеј завршетка Великог рата у коме је учествовао и мој предак Живојин Топаловић. Веома ми је драго што имам запис овог величанственог догађаја“, рекао је Жан Пол Гаспариан, млади француски пијаниста Жан Пол Гаспариан, који је и држављанин Србије и течно говори српски језик.

Интерпретације Дебисија, Равела и Фореа на овом ЦД издању настале су  и снимљене у сарадњи са Трећим програмом Радио Београда, на отварању „Арт линк“ фестивала 2018. године, у „Ноћи клавира“, којом је обележена стогодишњица завршетка Првог светског рата.

Објављивање ЦД-а Ноћ клавира подржало је Министарство културе Републике Србије.

Жан-Пол Гаспариан, рођен у Паризу 1995. године, студирао је на Националном конзерваторијуму у Паризу код Жака Рувиера, Мишела Берофа, Клер Десерт и Мишела Далбертоа и усавршавао се код Елисо Вирсаладзеи  на Краљевском колеџу за музику у Лондону, код проф. Ванесе Латарш.

Победник је престижног европског такмичења у Бремену 2014. године и лауреат Фондације „Цифра“ 2015. године као и многих других конкурса.

Добитник је прве награде за филозофију на конкурсу "General des Liceens de France" 2013. године.

У друштву 10 најперспективнијих уметника своје генерације

Први ЦД са руском музиком издат је у фебруару 2018. године за кућу Evidence Classics. Други ЦД са делима Шопена, изашао је у пролеће 2019. године. Магазин Класика, га је сврстао у 10 најперспективнијих уметника своје генерације. Од септембра 2016. године уметник је примљен и у Фондацију „Сингер-Полињак“ у Паризу.

Мишел Далберто је рођен 1955. године у Паризу у породици која се није бавила музиком. Почео је да похађа часове клавира већ са три и по године. Када је имао дванаест година, упознао се са Владом Перлемутером (омиљеним учеником Алфреда Кортоа) и ушао у његову класу на Париском конзерваторијум. Жан Хибо, је такође имао на њега велики пијанистички утицај у младости.

Мишел Далберто је са двадесет година освојио прву награду на такмичењу у Салцбургу, прву награду на међународном пијанистичком такмичењу „Клара Хаскил“ 1975. године. Три године касније, освојио је прву награду на Међународном пијанистичком такмичењу у Лидсу ( после Раду Лупу, Андраша Шифа и Мураи Пераје) 1978. године.

У мају 2011. изабран је за редовног професора на Париском конзерваторијуму. Мишел Далберто је наступао са великим музичким именима као што су Колин Дејвис, Франс Бриген  Шарл Дутоа, а редовно наступа са Јуријем Башметом, Рено и Готије Каписоном, Трулс Морк-ом, Пол Мејером, Емануелом Паијем, као и са певачицама Барбаром Хендрикс, Џеси Норман. 

Наступа на великим фестивалима као што су Луцерн, Фиренца, Екс Ан Прованс, Единбург, Рок д' Антерон, Њупорт, Мајами, Сијетл... Мишел Далберто има снимљена издања за Ерато, ЕМИ и Виргин, Хармониа Мунди.

Далберто се истакао својим интерпретацијама Моцарта и Шуберта чија је клавирски опус у целости снимио. Такође је објавио снимке француских композитора Дебисија, Равела, Фореа. Једини је пијаниста који је интегрално снимио сва дела Франца Шуберта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару