Ансамбли РТС-а од Сомбора до Шангаја

Класика је овога лета била у моди у Србији. А, најзаслужнији за то су Симфонијски оркестар и хор РТС-а, под управом маестра Бојана Суђића, који су вредно радили, не само током летњих месеци, већ и целе године.

Почели су у јануару традиционалним „Београдским новогодишњим концертом“, у априлу су стигли и до Кине где су наступили на „Шангајском пролећном фестивалу“, најстаријем фестивалу у најмногољуднијем граду Кине, улепшали су нам ноћ музике у Београду, а употпуњују и велики јубилеј Радио Београда, 95 година постојања.

Маестро Бојан Суђић каже да је недавни концерт у Сомбору поводом 95 година Радио Београда био веома важан зато што Симфонијски оркестар и хор РТС-а никада није наступио у том граду, иако Сомбор има веома богату музичку традицију.

„Имали смо несрећу да нас време није послужило, па нисмо могли да наступимо у центру града на прелепо уређеној бини. Ипак, чак и у спортској сали одржали смо изузетан концерт, трибине су биле пуне и публика је била изузетно задовољна“, рекао је Суђић. 

За четири дана следи наступ на „Мокрањчевим данима“, а маестро истиче да је то увек велика част, посебно када је у питању концерт којим се затвара један од најзначанијих и највећих фестивала класичне музике.

Према његовим речима, Мокрањац је корен српске музике и мора да се обележи на сваки могући начин.

Осврћући се на наступе у Шангају, Суђић наводи и да су били веома успешни, јер је Симфонијски оркестар и Хор РТС-а успоставио сјајну интеракцију са тамошњом публиком.

„На првом концерту смо изводили класику, страну и домаћу Стевана Христића. На другом концерту, међутим, смо изводили њихове савремене композиторе са њиховим хором и врло амбициозном продукцијом“, истакао је Суђић.

Маестро објашњава и да је класична музика у великој експанзији у Кини, да се организује огроман број концерата и да се много улаже и њих, а да су кинески диригенти неки од најпознатијих и најпоштованијих у свету.

Теку и припреме за Бемус који се ове године веома амбициозно планира.

„Биће ту серија квалитетних концерата. Ансамбли РТС-а су били и остали носиоци Бемуса, али ће се ове године повезати са неким од најзначајнијих међународних имена. Тако ће на пример фестивал отворити Анђела Георгију, један од најпознатијих сопрана данашњице“, истиче Суђић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару