Како постати успешан рокер

У сарадњи САЕ института и „Бунт рок фестивала“ РТС-а јуче је одржан „Дан рок музике“, а сви љубитељи рок музике могли су да чују искуства и корисне савете како успети и опстати у свету музике, да науче нешто више о „Бунт рок фестивалу“, али и о начину представљања аутора и бендова на музичким манифестацијама, а из прве руке чуле су се о оцене актуелног стања рок сцене у Србији, региону, али и у Европи.

Специјални гости САЕ института били су Бранка Главоњић, ауторка емисија Бунт и „Бунт рок фестивала“, Сандра Видојевић, певачица бенда „Дингоспо Дали“ (победници првог БРФ), Марко Јанковић, фронтмен бенда „Вива вопс“ (победници трећег БРФ) и Огњен Мартиновић, бубњар актуелних победника „Бунт рок фестивала“ – бенда „Лагана среда“.

Бранка Главоњић се осврнула на тешку позицију у којој су аутори и музичари домаће рок сцене, као и на све изазове са којима се суочавала као ауторка емисије Бунт, да би истрајала да ова музика остане заступљена у програму као и да сваке године изнедри нова, млада и талентована лица.

Бунт је опстао дуже од деценију и по, иако је најпре емитован једном месечно. Термин се мењао у зависности од програма, некад је премијера емисије била у четири ујутру... Ипак сам успела да се изборим за ту емисију, за те младе да им се да шанса да их аудиторијум чује и види. а за то су били потребни челични нерви. Схватила сам да је време да неафирмисаним, талентованим углавном младим људима створим и додатну прилику да могу да се представе“, каже Бранка Главоњић.

Баш због тога је, како каже, и покренут „Бунт рок фестивал“.

„Управо је завршено пето издање, за све ове године кроз пројекат је прошло око 800 бендова, а њих 120 је добило шансу да се први пут представе јавности. Трудимо се сваке године и да осим лепих титула, буде богат и значајан и наградни фонд за најбоље на фестивалу. Део награде је и 'Бунт рок турнеја' – што је прилика да наступе на скоро десет фестивала у Србији и региону“, истакла је Бранка Главоњић.

На питање како да млади бендови успеју у тешким условима готово потпуне невидљивости на било ком медију, ауторка „Бунт рок фестивала“ је истакла да људи који хоће да се баве оваквом врстом музике, морају да се припреме да су у старту невољени и незанимљиви и да ће често „свирати само за путне трошкове“, али да у свему томе морају чврсто да верују у свој рад, да се искрено труде, буду спремни на све и остану потпуно професионални, „а успех, поштовање и новац долазе касније“.

„Када смо ми почели са свиркама, нисмо никако размишљали о томе када и како ћемо зарађивати. Нисмо питали ни за какве услове, били смо свесни ситуације. Сада је другачије, немамо некакву посебну позицију, али бар можемо, након неколико година, да будемо у позицији да преговарамо о условима наступа, да успемо да не прихватимо нешто што нам не одговара“, поделила је своје искуство Сандра Видојевић из бенда „Дингоспо Дали“.

Говорници су се дотакли и теме колико су добра промоција, професионалност и имиџ бенда важни. Сви су били сложни у ставу да музика најбоље говори о младом уметнику, који на првом месту треба да се фокусира на њен квалитет.

„Мислим да је веома битно да медији не буду ригидни, искључиви, већ да уступањем програмског простора охрабре оне који долазе, који тек почињу. Да дају прилику новим и младим бендовима, на телевизији, радију, интернету – чак иако њихов спот и није баш савршен или им је идеја можда недоречена. За демо бендове би много значило да се медији мало више воде идејом 'хајде да им дамо шансу'“, додао је Марко Јанковић из „Вива вопса“.

Сви учесници овог панела су се сложили да, упркос томе што јесте тешко – није немогуће успети на данашњој музичкој сцени, уколико се јасно дефинишу циљеви и тежње у вези са афирмацијом бенда и развојем каријере у овом музичком жанру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару