„Вардруна“ доноси моћни звук Скандинавије у Београд

Светски познати норвешки музички састав „Вардруна“, који годишње огранизује ограничен број веома посећених концерата, наступиће пред београдском публиком 7. маја 2020. године у Центр „Сава“.

Хакон Јохансен из Амбасаде Норвешке у Београду истиче да „Вардруна“ на сцени пружа врло моћан музички и визулени доживљај.

Мултиинструменталиста Еинар Селвик је основао групу 2002. године са жељом да „да нови глас старој мудрости и традицији Скандинавије“, стварајући тако доживљај, који је, према речима Јоханасена, много шири од викиншке митологије и традиције.

Ружица Радуловић из „Скандинавског кутка“ је на данашњој конференцији за новинаре истакла да су и „Вардруна“ и њихов звук препознати у Србији као нешто аутентично и да није у питању само враћање Викинзима и тој традицији, већ и тај „антифашистички контекст из ког је проистекао фронтмен, који се не уклапа у карикатуралну слику викиншке митологије“.

Радуловићева је подсетила да скандинавска метал музика има добру базу поклоника у Србији и приметила да је „Вардруна“ додатну пажњу привукла и музиком за телевизијску серију Викинзи, а Селвик је чак и глумио у пар епизода.

Сара Гиганте, директорка "Charm Music Serbia", која организује концерт, нагласила је да су преговори о њиховом доласку у Београд трајали годину и по дана.

„Много обожавалаца састава 'Dead Can Dance' чији концерт смо недавно организовали у Центру 'Сава' изразило је жељу да доведемо 'Вардруну'. Прошле године у Загребу су распродали дворану 'Лисински', исто су урадили и у Русији, и схватили смо да је реч о вредном пројекту“, објаснила је Гиганте.

Главни уредник програма културе у Центру „Сава“, Александар Симић, је признао да када Сара Гиганте дође код њега с неким предлогом често не зна ништа о тим музичким групама или је скептичан у вези са успехом концерта, али да га је пријатно изненадило када је након наступа групе "Dead Can Dance" видео публику срећну и да је задовољан сарадњом са "Charm Music Serbia".

„Вардруна“ иза себе има четири албума, од којих прва три чине Рунаљод, трилогију у којој се музички интерпретирају стари рунски текстови са севера, а прошле године су објавили акустични Скалд који је резултат њиховог истраживања традиције скандинавских песника и приповедача.

Улазнице за њихов концерт у Београду коштају од 2.900 до 3.900 динара, а организатор је омогућио само данас, током 24 сата, њиховим обожаваоцима да купе улазнице за прва четири реда. Те улазнице су намењене највернијим поклоницима и неће се даље налазити у продаји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару