Светски дан џеза у Дому омладине

Широм света данас се обележава „Светски дан џеза“ као признати Унесков празник. Џез је у званичним документима УН од 2011. године средство споразумевања, дијалога и јединства међу људима.

Улрих Дрекслер је један од најзначајнијих савремених музичара из Аустрије. Публици ће ексклузивно, на вечерашњем концерту, представити програм Азур.

Дрекслер ће наступити са Петером Зирбсом, легендом електронске клупске сцене у Бечу.

На питање колико познаје српску џез сцену, Дрекслер истиче да је имао прилику да наступа пре пар месеци на фестивалу у Панчеву. „Тада сам се заљубио у ваш менталитет, људе и град“, рекао је Улрих Дрекслер.

Студирао сам у Грацу и тамо сам срео неколико студената из бивше Југославије и позната ми је традиционална балканска музика, али ми ваш џез баш није познат, истакао је Улрих.

Организатор фестивала Милица Шеврлић говорила је о појединостима које могу интересовати љубитеље џеза у Србији. 

„Дом омладине Београда од 2012. организује концерте на Светски дан џеза. И ове године је организатор најстаријег џез фестивала, а тиме смо џез музику приближили посетиоцима. Концерт почиње у 21 час. Идеја нам је да спојимо музичаре и направимо сарадњу међу њима на сцени. Концерт отвара Дејан Илић и представиће свој нови албум Дијад, а потом на сцену излазе Петер и Улрих са предвиђеним програмом“, рекла је Милица Шеврлић из организације Дома омладине.

Пројекат „Лиминал зоне“ је монументално ауторско дело у настанку. Окупља бројне уметнике, али и обједињује различита жанровска интересовања у музици: класику, џез, фанк, поп, филмску музику, хип-хоп, скандинавски минимализам, персијску суфи музику, британски трип-хоп, источноевропски савремени романтизам, медитеранску музику.

„Како старим, то сам све луђи. То је платформа на којој развијам три јединствена и независна пројекта која се истовремено развијају. Први пројекат је инспирисан џез музиком и зове се Карамел. Други пројекат, који ћемо представити га вечерас публици, зове се Азур и инспирисан је хип-хоп музиком, а трећи пројекат ће се звати Хром, инспирисан је филмском музиком и у њему има мало електронске музике, као и модерне класичне музике. У овом пројекту сам објединио све што ме је инспирисало претходних двадесет година“, напоменуо је Улрих.

Сарадња са Петером Зирбсом је потпуно нова јер сам одрастао у акустичној музици, студирао сам саксофон, али ме је занимала електронска музика, истакао је Дрекслер.

„Знамо се већ 20 година, и Петер је почео да ствара у Бечу и стручњак је за аналогну музику. Он ме изненађује са новим стварима и то је нови свет музике за мене“, рекао је Дрекслер.

Која публика слуша џез у Београду?

Према искуствима Београдског џез фестивала, види се да је наша публика веома млада, што у свету није пракса.

Кроз акције Дома омладине информишемо публику, организујемо и концерте, као што је „Џез за Џ“. Светски дан џеза је и почетак кампање за Џез фестивал, истакла је Милица Шеврлић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару