Сав тај џез – сав тај Бубиша

Пре неколико дана породица Симић је прославила редак јубилеј, 95. рођендан Војислава Бубише Симића, чувеног диригента, композитора и писаца који је дао живот џезу на нашим просторима.

У част његовог рођендана у земунској Музичкој школи „Коста Манојловић“, 22. марта ће бити одржан концерт под називом „Неиспричане приче“.

Гостујући у Јутарњем програму, прослављени музичар наглашава да је тајна његове виталности и у десетој деценији то што је цео живот провео са џез музиком.

„Данас само пишем аранжмане, а последњи пут сам водио на сцени концерт са џез оркестром пре четири године. То ми је био велики напор, али и даље присуствујем концертима“, каже Бубиша Симић.

Џезом је почео да се бави још као гимназијалац у Другој мушкој гимназији. После Другог светског рата, већ 1946. године је основао аматерски џез оркестар и тако постао утемељивач првог „Биг бенда“ у Србији.

„Свирали смо на тениским теренима Црвене звезде америчку музику што је за то време била сензација. Игранке су се звале „Звездане ноћи“, објашњава Бубиша.

Успело му је и да од неприкосновеног Маршала извуче признање да воли џез. После једног концерта на коме је био присутан и Тито, Бубиша Симић и Богдан Бабић, диригент хора „Бранко Крсмановић“, су били позвани да остану као гости на пријему.

„Шеф протокола нам каже да приђемо Маршалу, да се упознамо са њим, честитамо му рођендан и да одмах идемо у бифе десно. Ја му честитам рођендан и кажем, 'да ли могу нешто да Вас питам?' Када сам ја то рекао сви су се скупили око мене уплашени шта ћу да питам. А ја сложим лукаво питање. 'Да ли је тачно да ви не волите џез?' А он каже да то није тачно и да баш воли џез и то изворни који је слушао приликом посете Судану“, присећа се Бубиша тог догађаја.

Сва ова многобројна сећања Бубиша Симић је распоредио у пет књига. И поред тога много ствари је остало незабележено зато ће и концерт који се организује у част његовог рођендана бити назван „Неиспричане приче“.

Организатор концерта, Андреј Јањетовић, најављује да ће кроз речи и музику покушати да испричају Бубишину причу. Многи су се питали зашто ће концерт бити приређен у школи а не у Коларцу. Јањетовић тврди да за то постоји више разлога.

„Стефан Миленковић је био наш ученик. Немања Радуловић,такође. А како сам чуо, додуше непроверено, да је и чувени Воки Костић у неком тренутку тамо предавао. Довољно. Сасвим адекватно место и биће ученика који ће да свирају и певају Бубиши, а то ми је у ствари најдраже од свега. Значи, прича се наставља“, објашњава Јањетовић.

Поред професора и ученика школе гости на концерту ће бити Сузана Петричевић, глумица Народног позоришта, изванредна џез певачица, Бобана Ђорђевић, талентовани млади пијаниста Андреја Христић. Свираће и Пера Радмиловић на бубњевима, Бубишин другар из „Биг бенда“ и многи други.

„Мени ће бити испуњена животна мисија. Ако ја неке од ових клинаца обрлатим да заволе џез, да осете ту ширину коју џез ппужа, ја сам своје урадио“, закључује Андреј Јањетовић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару