Почиње 20. „Гитар арт“, први наступа Висенте Амиго

Најбољи светски фламенко гитариста и аутентични наследник Пака де Лусије, шпански музичар Висенте Амиго наступиће 12. марта у Комбанк дворани. Концерт ће означити почетак 20. издања фестивала „Гитар арт“ на којем ће наступити више од 120 извођача из разних крајева планете.

Током шест дана „Гитар арта“ биће одржано девет великих концерата, а Београд ће посетити више од 120 најистакнутијих имена гитарског света из 35 земаља света. Први пут ове године, чак пет фестивалских вечери одржаће се у великој сали Комбанк дворане.

Висенте Амиго је светски познати уметник који је између осталог са Стингом је снимио Send Your Love, а радио је и са Китом Ричардсом, Диланом и другима.

Освојио је награду Греми за најбољи фламенко албум 2001. године и исте године био проглашен за најбољег светског фламенко гитаристу.

Након два распродата концерта у Центру „Сава“ 2006. и 2008. године, најпознатији џипси џез свинг састав „Росенберг трио“ из Холандије наступиће и на јубиларном 20. издању „Гитар арта“.

Трио „Росенберг“ већ више од 25 година представља „суштину“ џипси џез свинг музике.

Стокело Росенберг важи за једног од најбољих гитариста, са својом беспрекорном техником и виртуозношћу, коју комбинује са посебним емоцијама током свирања. Многи данас тврде да је достигао и свог узора, легендарног Ђанга Рајнхарта.

Први пут београдској публици ће се представити и краљица фадо музике нове генерације Кармињо.

Београдски концерт биће пресек њене десетогодишње каријере и многобројних хитова са пет студиских албума.

Кармињо носи у себи језик неколико векова, али истовремено је савремена и увек загледана у будућност.

Након великог успеха постигнутог албумом Кармињо пева Тома Жобима, крунисана је титулом највећег извођача у историји музике ове земље, а додељена јој је и награда Златни глобус за најбољег извођача.

Дуо славних гитариста Влатко Стефановски и Мирослав Тадић на концерту у оквиру јубиларног „Гитар арта“ премијерно ће представити дуго ишчекиван пројекат Крушево 2, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката овог простора.

Свечано затварање фестивала 17. марта резервисано је за велики концерт Вече Хоакина Родрига - Три најпопуларнија концерта за гитару и оркестар у оквиру којих ће наступити солисти Војин Коцић, Ема Капор, Сабрина Влашкалић, Александер Свете, Мароје Брчић, Зоран Крајишник и Немања Остојић.

Репертоар овогодишњег „Гитар арта“ чине и 20 највећих имена класичне гитаре, који ће наступати друге, треће и четврте вечери фестивала на концертима од 18 часова.

Публици ће се представити бразилски виртуоз Јаманду Коста, „Братислава гитар квартет“ и Коста Коциолис из Грчке, Дуо Абреу из Шведске, Бенџамин Вердери из САД, Јесеок Банг из Кореје, Марко Тамајо из Аустрије и Анабела Монтесинос из Шпаније, Артyом Дервоед из Русије, Ђампаоло Бандини из Италије, Рафаела Смитс из Белгије, те Томас Милер Перинг из Немачке и многи други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару