Наследник Пака де Лусије отвара 20. „Гитар арт“

Концертом Висенетеа Амига, најбољег светског фламенко гитаристе и аутентичног наследника Пака де Лусије, 12. марта у београдској Комбанк дворани, биће отворено јубиларно 20. издање фестивала „Гитар арт“.

Амиго трећи пут долази у Београд, а за Танјуг каже да има велику жељу да поново наступи у српској престоници.

„Београдска публика ми је остала у веома лепом сећању јер осећа и разуме фламенко. Изводићу песме са мог последњег албума Memoria de los sentidos, иако увек волим да укључим и неке старије композиције“, објаснио је Амиго.

Управо албум који је Амиго споменуо, освојио је латино Греми (Latin Grammy Award) за најбољи фламенко албум. Виртуоз на гитари каже да је тим албумом желео да се врати својом почецима.

„Желео сам атмосферу по којима су били препознатљиви моји први албуми. Албум је веома једноставан, ту су дланови и бас поред гитаре и гласова. У настајању тог албума сарађивао сам са изузетним фламенкистима попут Потита, Пелеа, Мигела Поведе, Педра ел Гранаина и Ниње Пастори. Њихово гостовање на мом албуму је велика част за мене. Желео сам да направим велики фламенко албум и очито сам морао да укључим оне које сматрам најбољим кантауторима овог тренутка“, нагласио је Амиго.

Прослављени гитариста не види фламенко као нешто што се враћа својим коренима, јер за њега никада од тога није ни одступио.

„Моја личност је веома наклоњена фламенку и то се огледа у свему што радим. Макар ја тако перципирам уметност фламенка. Будућност обећава... Тренутно постоји веома добра генерација младих фламенкиста. Гитаристи, плесачи, певачи... у свакој дисциплини видим доста потенцијала“, оценио је шпански музичар.

Висенте Амиго важи за аутентичног наследника Пака Де Лусије.

На албуму Memoria de los sentidos одао му је почаст нумером Реквијем.

„Пако је за мене био и као отац и као брат истовремено, био је појам и особа која ме је опчинила гитаром, иако сам био јако мали када сам га видео како свира први пут. Ради се о уметности, о фламенку и пријатељству, и због тога не верујем у поређења. Реквијем је за мене омаж њему и његовом стваралаштву, компоновао сам ту композицију истог оног дана када сам сазнао за његову смрт“, истакао је Амиго.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару