„Краљица клавира“ 18. марта на Коларцу

Легендарна пијанисткиња, Елизабета Леонскаја, у завршници прве Концертне сезоне „Стенвеј“, 18. марта у Великој дворани Коларчеве задужбине, представиће свој раскошни пијанистички таленат репертоаром којим на најбољи начин исказује све своје врхунске квалитете.

После успешно одржаних концерата престижних пијаниста Луке Дебарга, Аркадиј Володоса и Јевгениј Судбина, „Пијано ленд“ и Коларчева задужбина представљају наставак концертног серијала у оквиру Концертне сезоне „Стенвеј“.

Деценијама уназад, Елизабет Леонскаја се убраја међу најславније пијанисте нашег времена. У свету у коме доминирају медији, Елизабет Леонскаја је остала верна себи и својој музици, идући стопама великих руских музичара из доба Совјетског савеза, Давида Ојстраха, Свјатослава Рихтера и Емила Гилелса.

Њена готово легендарна скромност још увек је чини помало скрајнутом у медијском простору. Ипак, чим изађе на позорницу, публика може да осети силу која стоји иза чињенице да је музика одувек била њен животни позив.

Рођена у Тбилисију, у Грузији, у руској породици, сматрана је чудом од детета и први пут је одржала солистички концерт са 11 година. За време студија на Московском конзерваторијуму освојила награде на важним такмичењима.

Њен музички развој је био под великим утицајем славног Рихтера са којим је блиско сарађивала дуги низ година. Маестро је препознао њен изузетан таленат и подстакао њен развој не само кроз подучавање и давање савета, већ и позивом да свирају у клавирском дуу. Ово музичко партнерство и лично пријатељство између Рихтера и Леонскаје трајало је све до Рихтерове смрти 1997. године.

Совјетски савез је напустила 1978. године и од тада је становница Беча. Годину дана касније одржала је сензационалан концерт на фестивалу у Салцбургу и то је заправо био почетак једне блиставе каријере која траје и данас.

Током 40 година уметничког рада, остварила је наступе са свим најзначајнијим оркестрима, диригентима, композиторима, камерним сарадницима. Листа великих музичких центара, најзначајнијих фестивала и концертних простора је огромна. Иако је њен концертни распоред као солисте и даље веома попуњен камерна музика заузима важно место у њеном музичком животу и редовно наступа са гудачким квартетима „Емерсон“, „Бородин“ и „Артемис“.

Бројни снимци, чак 64 дискографска издања, сведоче о изузетним уметничким достигнућима ове пијанисткиње за које је награђена престижним признањима. Најновије дискокграфско издање са комплетним Шумановим сонатама очекује се на јесен ове године.

У Републици Аустрији, у којој живи више од 40 година, за изузетна достигнућа Елизабет Леонскаја је такође примала велика признања. Постала је почасни члан Концертхауса из Беча а године 2006. добила је Аустријски крст части прве класе за своје заслуге у културном животу земље, највишој награди такве врсте у Аустрији.

Често је називају „краљицом клавира“ истичући њен мек и заобљен тон као и изузетан виртуозитет, док она ужива у топлим пријемима публике где год се појави. Пред београдском публиком у Великој дворани Коларчеве задужбине, извешће дела Шумана, Моцарта, Берга и Шуберт.

Улазнице су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине, по цени од 2.200,00, 2.500,00 и 3.000,00 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару