Винсенте Амиго отвара 20. „Гитар арт фестивал“ у Београду

Концертом Висента Амига, најбољег светског фламенко гитаристе и аутентичног наследника Пака де Лусије, 12. марта биће отворен „Гитар арт фестивал“.

Како најављују организатори, током шест фестивалских дана одржаће се девет великих концерата. Београд ће посетити преко 120 најистакнутијих имена из света гитаре који долазе из 35 земаља. Пет фестивалских вечери одржаће се у великој сали Комбанк дворане.

Оснивач и директор „Гитар арт фестивала“, Бошко Радојковић напомиње да се овај културни догађај ове године одржава под слоганом „Аплауз“.

„'Гитар арт фестивал' је стекао велико поверење публике у Србији и региону. Богат програм, врхунска организација, изузетни музичари... Важна нам је и присутност домаћих музичара и композитора на сцени“, истакла је Драгана Митровић, представница Министарства културе и информисања.

Конференцији за новинаре одржаној у Скупштини града, присуствовали су представници амбасада Португала, Бразила, Шведске, Мексика и Холандије.

На самом почетку „Гитар арт фестивала“ пред београдску публику изаћи ће најважнији фламенко гитариста данашњице Висенте Амиго, који је сарађивао са највећим савременицима на гитари – са Стингом је снимио Send Your Love, а радио је и са Китом Ричардсом, Бобом Диланом и другима.

Освојио је Греми за најбољи фламенко албум 2001. године и исте године био проглашен за најбољег светског фламенко гитаристу.

Након два распродата концерта у Центру „Сава“, 2006. и 2008. године, најпознатији џипси џез-свинг састав „Розенберг трио“ из Холандије наступиће и на јубиларном „Гитар арт фестивалу“.

Стокело Розенберг сматра се једним од најбољих гитариста, са својом беспрекорном техником и виртуозношћу, коју комбинује са посебним емоцијама током свирања. Многи данас тврде да је достигао и свој узор, легендарног Ђанга Рајнхарта.

Нова фестивалска продукција и пројекат "Kings of String The Younger" овог пута окупља младе таленте и велике виртуозе.

"Kings of String The Younger" чине Мозес Розенберг из чувене Росенберг породице са својим џез-маноуче стилом, Јоргос Јоргопулос грчки виртуоз на бузукију и свестрани фингерстајл српски гитариста Бојан Ивановски.

По први пут београдској публици ће се представити и Кармињо, краљица нове генерације фадо музике, која у себи носи језик неколико векова, али истовремено је савремена.

Након великог успеха постигнутог са албумом Кармињо пева Тома Жобима (Carminho canta Tom Jobim), крунисана је титулом највећег извођача у историји музике ове земље, а додељена јој је и награда Златни Глобус за најбољег извођаћа.

Дуо славних гитариста Влатко Стефановски и Мирослав Тадић на концерту у оквиру јубиларног „Гитар арт фестивала“ премијерно ће представити дуго ишчекиван пројекат Крушево 2, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката овог простора.

Свечано затварање фестивала 17. марта резервисано је за велики концерт „Вече Хоакина Родрига – три најпопуларнија концерта за гитару и оркестар“, у оквиру којих ће наступити солисти Војин Коцић, Ема Капор, Сабрина Влашкалић, Алеxандер Свете, Мароје Брћић, Зоран Крајишник и Немања Остојић.

Репертоар чине и двадесет највећих имена класичне гитаре, који ће наступати друго, треће и четврто вече фестивала на концертима од 18.00 часова.

Публици ће се представити бразилски виртуоз Јаманду Коста, Братислава гитар квартет и Коста Коциолис из Грчке, Дуо Абреу из Шведске, Бенџамин Вердери из САД, Јесеок Банг из Кореје, Марко Тамајо из Аустрије и Анабела Монтесинос из Шпаније, Артyом Дервоед из Русије, Ђампаоло Бандини из Италије, Рафаела Смитс из Белгије, Томас Милер Перинг из Немачке и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару