Филхармоничари свирају дела Вагнера и Бетовена у Коларцу

Дела Вагнера и Бетовена извешће Београдска Филхармонија под управом диригента Габриејла Фелца 1. фебруара на сцени Коларца у концертном циклусу „Ашиковање“, најавили су организатори.

Нови концерт из циклуса „Ашиковање“ почиње врло необично – само са два уметника на сцени.

Габријел Фелц поново приказује пијанистичко умеће и заједно са тенором Томасом Мором изводи циклус песама Далекој драгој у којима Бетовенова уобичајена херојска страна уступа простор емотивној.

Потпуни обрт на бини Коларца доноси Вагнерова опера Валкира са чак сто музичара на сцени.

Публика ће овом приликом слушати први чин монументалне опере, чије ће главне улоге тумачити признати вагнеријанци из реномираних европских оперских кућа: сопран Михаела Кауне, поменути Томас Мор и бас Торстен Гримбле.

„Посебна ми је привилегија што са Београдском филхармонијом први пут радим Вагнера чије дело сматрам лигом шампиона класичне музике. Уколико је важио за арогантног човека, мислим да то има везе са потпуно новом и другачијом визијом коју је имао у односу на тадашње тенденције на оперској сцени“, каже шеф-диригент Габријел Фелц.

Фелц објашњава да Вагнер уводи велике промене у дужини, техници, комплексности и начину на који је оркестар укључен у причање слојевитих прича.

„Занимљиво је што ћемо на овом концерту дочарати подједнако интимну атмосферу у обе композиције, на почетку само са два музичара, а потом са огромним оркестром“, најављује диригент.

Вагнерова опера Валкира, као уосталом и целокупна тетралогија Прстен Нибелунга, велики је залогај за све оперске куће, а њено концертно извођење једна је од новина у филхармонијској сезони.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи почетка концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару