Нова издања Жан Мишела Жара за пола века стварања

Кум електронске музике и музички иноватор Жан Мишел Жар 50 година уметничке каријере облележава са два нова издања – "Planet Jarre" и "Equinox infinity".

Издање Planet Jarre на коме се налази 41 композиција пружа интимни, незаменљиви и непогрешиви преглед једне успешне и несвакидашње каријере, при чему је Жар лично одабрао све нумере, урадио свеобухватни ремастеринг и поделио их на четири поглавља, односно плej листе – Soundscapes, Themes, Sequences, Explorations & Early Works.

Soundscapes обухватају Жарове атмосферичне и амбијеталне радове инспирисане његовом љубављу ка класичној и филмској музици.

Поглавље Themes покрива његове највеће интернационалне хитове и мелодичне комаде, док се плеј листа Sequences фокусира на Жаров рад са компјутерима, његов утицај на оно што је постало техно и ЕДМ. 

Последња целина, Explorations & Early Works – обухвата ране Жарове радове, коришћење прото-семплова, коришћење модуларних синтисајзера и звучних процесора.

Уз познате класике, као и откривене реткости његове богате музичке збирке, на овом издању, истиче се нова композиција – Herbaliser, који очарава и носи својом чудесно топлом продукцијом, као и већ претходно објављена, Coahella Opening, која слушаоца директно убацује у први ред публике на Жаровој недавно одржаној Electronica World турнеји, која је управо започела концертом на Коачела фестивалу.

Међутим, Planet Jarre само поставља позорницу за даље иновације кума електронске музике.

Дизајн омота Infinity издања креирао је Филип Ходас, који се поиграо са већ чувеним оригиналним омотом албума Еquinox, чији је аутор Мајкл Грејнџер.

Жар сматра да у времену када се винил враћа на велика врата, уметнички рад на омоту издања захтева више пажње.

„Насловница албума Еquinox увек ми је била омиљена. Да ли ова чудна бића посматрају нас? Или свемир? Или машине? Или природне феномене? Ми то, у ствари, не знамо. Та бића нису страшна, али су чудна и мистериозна. Због тога сам желео да се и на овом новом издању појави 'посматрач'", oбјашњава Жар.

„Филип Ходас је суперталентовани млади уметник, кога сам замолио да у складу са мојом визијом уради две, различите, верзије дизајна омота. Једну која показује човечанство у миру са природом и технологијом и другу која представља слику страха и изобличења са машинама које преузимају свет“, наводи Жар.

„Овим желим да скренем пажњу на два сценарија са којима се данас суочавамо, када је наша љубав и зависност од иновација и технологије у питању. Музика на издању Equinox infinity je соундтрек та два различита света", наглашава Жар.

Говорећи о музици, Жар ново издање најављује композицијом The watchers (Movement One), која званично поздравља и уводи слушаоца у ново царство, у коме Жар наставља свој познати манир пробијања граница и мапирања нових територија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи