„Миксер“ ће ове године бити џентлменски фестивал

Фестивал „Миксер“ који ће ове године бити одржан од 8. до 12. јуна, за тему има „Осетљиво друштво“, те ће највећи број учесника бити жене, а посебан сегмент биће посвећен избеглицама.

Када кажем осетљиво друштво, мислим првенствено на жене, које ће доминирати на овогодишњем фестивалу. Биће то један џентлменски фестивал, објаснио је извршни директор „Миксера“ Иван Лалић.

Лалић је скренуо пажњу и на другу страну теме „Осетљиво друштво“, а то је помоћ мигрантима.

„Мислимо да је дошло време да као друштво обратимо пажњу на све којима је потребна помоћ, тако да фестивал није фокусиран само на мигранте и жене, већ на друштво осетљиво на муке. Из тога произилазе и програми“, прецизирао је Лалић.

Према његовим речима, музички програм биће добрим делом орјентисан ка балканском звуку, са идејом да традиционалне вредности представе на модеран начин.

Тако ће 11. јун бити посвећен наслеђу Шабана Бајрамовића - наступиће Оркестар Бобана Марковића и Бајрамовићев оркестар „Црне Мамбе“, а биће приказан и филм Шабан Милоша Стојановића.

Дан раније публику на Миксалишту очекују мајстор фруле Бора Дугић и „трубачка принцеза“ Данијела Веселиновић.

На главној бини фестивала „Миксер“ наступиће и Божо Врећо са ансамблом „Халка“ и Краљ Чачка са сопраном Катарином Јовановић (9. јуна), Рамбо Амадеус са Бети Ђорђевић и група „Елементал“ (8. јуна), Есма Реџепова и „Мостар севдах ријуњон“.

„Мислимо да је обавеза да нашој урбаној популацији, која јесте 'Миксерова' публика, представимо традиционалне вредности. Верујем и да ти кросовери јесу одлика и карактер 'Миксера'“, истакао је Лалић.

Ове године „Миксеру“ се прикључила и „Петница“ која ће организовати дебате, а Лалић сматра да је врло битно науку учинити доступном широј популацији и да је фестивал „Миксер“ добар медиј за то.

„Трудимо се у свему што радимо, а фестивал јесте крешендо сезоне, да представимо добре вредности што већој популацији и разбијемо предрасуде, које људи можда имају када дођу у наш простор, да су наши програми за узак круг посетилаца. Радује ме што људи препознају наш концепт, јер нација се најбоље може оплеменити културом“, оценио је Лалић.

Лалић је најавио долазак више експерата из иностранства који ће говорити о интеграцији миграната и понудити моделе на који начин Европа мора да реагује на мигрантску кризу са становишта социологије, економије, едукације и како те људе асимиловати у систем.

Фестивал ће обухватити и перформансе, дебате, дечију зону, приче о здравој исхрани, као и изложбу посвећену олимпијзму, а циљ је, како је објаснио Лалић, да младима представе моделе и узоре понашања у животу, у чему спорт има важну улогу.

Очекују око 1.000 учесника и да се цео кварт Савамале укључи.

„Од када смо ми дошли у Савамалу око 50 нових галерија, клубова и различитих креативних колектива се десило. Пријатно је видети да они сви припремају своје садржаје за фестивал, тако да је и садржај фестивала све богатији захваљујући њима, а они добијају нову публику уз фестивал 'Миксер'. То је добар модел“, нагласио је Лалић.

Извршни директор „Миксера“ се осврнуо на ситуацију у култури и однос државе према независној културној сцени, приметивши да сектор културе „није доживео трансформацију из совјетског модела у функционални савремени модел“.

„С друге стране 'Миксер' показује да држава не мора све сама да ради и да је то здраво за државу, јер ако она не уради, урадиће неко други. Ја не признајем да постоји ривалство између институција из јавног сектора и нас, већ гледам да добре ствари из нашег обрасца и манаџерског модела културе могу да се примене и на државни модел, а са друге стране држава би морала да уважи постојање независне сцене“, рекао је Лалић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару