„Тиха ноћ“ – од сеоског напева до глобалног божићног хита

Када је божићна песма „Тиха ноћ“ настала у Аустрији пре скоро 200 година, њени аутори, а ни они који су је први чули, нису могли да наслуте да ће једног дана постати светски хит.

Песма, чији је наслов у оригиналу Stille Nacht, Heilige Nacht, први пут је изведена на Бадње вече 1818. године пред верницима у цркви Св. Николе у Оберндорфу.

Речи песме, које су данас преведене на више од 300 језика и дијалеката, укључујући јапански, велшки и фарси, написао је свештеник Јозеф Мор 1816. године у време када се Европа припремала за страхоте Наполеонових ратова.

Две године касније, Мор је замолио свог пријатеља из суседног села, оргуљаша и учитеља Франца Ксавера Грубера, да напише музику за песму.

Њих двојица су је 24. децембра први пут отпевали након вечерње мисе у оберндорфској цркви. С обзиром да су оргуље биле покварене, јер су се, према легенди, у њих угнездили мишеви, Мор је свирао гитару.

Много година касније, у књизи Како је настала божићна песма 'Тиха ноћ, Светла ноћ', Грубер је написао да је прво извођење наишло на опште одобравање. Одушевљење ће временом само расти и ширити се све више, мада је до данас остала тајна како је песма освојила планету.

Верује се да је у томе кључну улогу одиграо извесни Карл Маурахер, градитељ оргуља, који је популарисао песму свуда где је постављао или поправљао монументални инструмент. Потом су песму преузеле и две путујуће певачке трупе, „Раинер“ и „Штрасе“, које су наступале широм Европе, па све до САД.

„Биле су то поп звезде тог времена“, казала је за АФП Ана Холцнер, представница музеја Тиха ноћ у Халајну, где је данас изложена Морова гитара.

Ускоро је уследила енглеска верзија, а до краја 19. века, песма се певала на свим континентима захваљујући, пре свега, хришћанским мисионарима.

Легенда каже да су је током Првог светског рата немачки и британски војници заједно певали, свако у свом рову, за Божић 1914. године. Њен позив на мир одзвањао је над ничијом земљом током тог кратког примирја.

Песма је снимљена неколико стотина пута у извођењу разних уметника, попут Бинга Крозбија и Елвиса Прислија, па све до немачких рокера „Ерлоесунг“ и Мајли Сајрус која је ове године понудила своју верзију.

Оригинална оберндорфска црква је, заједно са својим неувиђавним мишевима, срушена на почетку 20. века након што је оштећена у поплави. Данас, на њеном месту се налази мала капела на чијим су окнима насликани Мор и Грубер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи