Гру: Треба бити храбар и ентузијаста па се бавити музиком

Један од покретача хип-хопа у региону, Далибор Андонов Гру, ове године обележава 20 година од изласка свог првог албума „Да ли имаш право?“. Тим поводом одлучио је да кроз ремиксе подсети публику на своје хитове и хип-хоп деведесетих година.

Што се тиче данашње сцене у Србији, каже да је квалитетна, у медијима скрајнута, и да свако ко одлучи да се бави музиком, другачијом од тренутно актуелне, мора да буде храбар и велики ентузијаста.

Такав је, каже, био и он те 1995. године када је, не знајући ништа о музици као послу, одлучио да хип-хоп, који на овим просторима малтене није ни постојао када су у питању издања и медији, представи широј јавности, саопштава Танјуг.

„Са ове дистанце када погледам шта се све дешавало деведесетих и када сам почињао да се бавим музиком, некако све делује симпатично и самим тим што сам био доста млађи и нисам знао како све то функционише. Постојала је огромна жеља и ентузијазам да музику коју радим представим људима. Капирам да када би данас требало да урадим све то, са оволико година и искуством које имам, у старту бих дигао руке. Што се каже младост лудост“, рекао је Гру Танјугу.

Признаје да је први албум радио аматерски, уз помоћ штапа и канапа, у „смешном студију и са смешном опремом“.

Цео албум се бавио мрачним темама јер је и време било такво. „Била је то љубав, чиста љубав“, нагласио је Гру.

Са другим албумом, на коме је сарађивао са Сашом Драгићем и Срђаном Бабовићем, Гру је привукао пажњу шире јавности и медија.

Издвојили су се хитови Бићу ту, Петак, Срце, те је хип-хоп достигао ниво, на коме би, сматра Гру, требало да буде и данас, али није.

Свако наредно издање, радио је све дуже и посвећеније, амбициозни пројекат Ветрењаче омело је бомбардовање 1999. године, а последњи албум објавио је 2004. године, након чега је уследило неколико синглова.

Две деценије своје каријере планирао је да обележи албумом на коме би се нашли ремикси старих песама.

„Међутим, темпо којим је то ишло био је сувише спор, што због мојих приватних обавеза, што због посла, јер се у последње време бавим ди-џејингом, пуно радим, пуно путујем и нисам имао довољно времена да проведем у студију да би то урадили у жељеном временском року, тако да је тренутно план такав да како се који ремикс заврши, ставља се на нет, а снимаћемо и спотове“, рекао је Андонов.

Идеја је, објаснио је он, да се у ремиксима појаве како они који су учествовали у настајању оригиналних песама, тако и неки нови људи, па је тако за прву песму Бићу ту одабрао Газда Пају, који је познат по песми Чке београдске.

Гру каже да тренутно има много квалитетних хип-хоп извођача попут Газда Паје, да је сцена велика са много под-жанрова.

„Ту су и људи који су дуго на сцени као што је „Београдски синдикат“, „Бед копи“, Струка, Марчело, „ТХЦФ“. Мислим да је хип-хоп сцена прилично велика и квалитетна. Једино што је слично времену када сам почињао је то што у медијима нема те музике, као да једноставно не постоји“, истакао је.

Музика која вређа здрав разум 

„У медијима је заступљена музика која у најмању руку вређа здрав разум, али на крају крајева то није случај само са музиком, већ је иста прича у свим сегментима живота. Таква ситуација није само код нас. Глобална је појава да се у медијима пласирају глупости, само је код нас то мало драстичније, јер је Србија мала па се све то боље види“, приметио је Гру.

Он додаје да су све телевизије комерцијалне и интересује их само оно што може да донесе новац, да се нико не усуђује да покуша нешто да промени.

„Овде много тога мора да се мења. Нажалост, квалитетних ствари нема. Код мене се телевизија малтене не гледа. Клинци гледају цртаће и ја евентуално погледам спорт и на то се своди праћење телевизије када је моја породица у питању“, рекао је познати хип-хопер.

Због тога „скида капу свакоме ко данас одлучи да се бави музиком, а да се не прилагођава тренутној ситуацији у земљи, да ради нешто другачије од онога што је тренутно актуелно“.

„Све је поприлично униформисано и када погледате по медијима људи исто изгледају, певају исту музику. Нема креативности, сви следе оно што пролази, гледам спотове који се краду од иностраних извођача, све се свело на „копи-пејст“. Човек мора данас да има много храбрости и буде велики ентузијаста па да почне да ради нешто друго и то представи људима“, истакао је Гру, препоручивши новим извођачима Интернет и Јутјуб као „једини вид борбе“.

Последњих осам година, Гру се потпуно посветио ди-џејингу, сваког четвртка пушта музику у клубу „Стефан Браун“, ради широм Србије и у Црној Гори, публика га је слушала и у Швајцарској, Тирани, а има позиве и за Атину.

„У музици сам коју волим да чујем, али на други начин и та промена прија. Градим ди-џејинг каријеру, уживам у томе, радим оно што ми прија“, каже Гру.

Стиже да повремено уђе и у студио, а поред ремикса, припрема и нову песму.

„Мислим да је јако добра ствар и једва чекам да се појави. Нема више издавача, промоција, снимим песму, окачим на Јутјуб и мислим да она стигне до довољног броја људи. Биће ту још, али све зависи од мог расположења, ничег другог“, рекао је Гру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи