Читај ми!

Званична песма ЗОИ 2022. године је плагијат песме из „Залеђеног краљевства“?

Композитор једне од званичних песама за Зимске олимпијске игре 2022. године суочио се са масовним критикама на интернету да је плагирао главну тематску песму из „Дизнијевог“ блокбастера „Залеђено краљевство“.

Жао Жао, угледни текстописац и композитор који је сарађивао са уметницима попут Пласида Доминга, написао је нумеру The Ice and Show Dance, једну од десет балада одабраних за званичне песме Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године.

Међутим, милиони људи на друштвеним мрежама и Јутјубу оптужили су кинеског композитора да је плагирао песму Let it Go из „Дизнијевог“ анимираног блокбастера Залеђено краљевство.

На Јутјубу је направљено и поређење две песме насловљено: "2022 Winter Olympics Theme vs Let It Go".

Кинески часопис Caijing Online, чије је писање пренео Њујорк тајмс, анализирао је инструментални део песме и констатовао да обе песме имају сличне уводне акорде, као и да имају скоро идентичан ритам.

Званични снимак на Јутјубу привукао је милионе људи, од којих већина критикује песму. „Да ли још неко жели да 1,14 минута да запева рефрен из Let it Go“, пита корисник потписан са Шиу Вах Вонг.

„Плагирање је веома очигледно. Ово је међународни спортски догађај. Ако не могу да направе своју музику, могли су бар да унајме неког страног композитора“, гласи још један коментар на Јутјубу.

Ни на кинеској друштвеној мрежи Вејбо (Weibo) коментари се не разликују много.

„Имаш ли ти срама? Да ли можеш да престанеш са плагирањем? Осрамотио си Кину“, само је један у мору негативних коментара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи