Читај ми!

Рекордних 300.000 авантуриста од Петроварадина до Јаза!

Овогодишња „Егзит авантура“ остаће упамћена по бројним рекордима, јубилејима и слављеничкој атмосфери пуној љубави коју су крунисале и две просидбе на „Егзит“ и „Си денс“ фестивалима!

Рекордних 300.000 авантуриста од Петроварадина до Јаза! Рекордних 300.000 авантуриста од Петроварадина до Јаза!

Осим рекордне посећености у овој деценији и најпосећеније ноћи у историји „Егзита“, и „Си денс“ је повећао број страних гостију за 70 одсто из више од 40 земаља света са свих континената.

После 190.000 посетилаца на 15. „Егзиту“, кроз фестивалске капије на Јазу је прошло више од 110.000 посетилаца, чиме је постављена нова лествица за наредне године и нове успехе.  

Од хорског певања мегахита Feel са Робијем Вилијамсом на Ушћу, знало се да ће овогодишња централна тема „15 година ширења љубави“ бити веома опипљива и стварна, што су већ првима тактовима на „Егзиту“ оправдали "Clean Bandit" највећи европски хит Rather Be, када је више од 40.000 људи знало да не жели да буде нигде другде до на Петроварадинској тврђави.

Изразито висока емотивна лествица подигнута је када је соул дива Емели Санде отворила срце својом врстом љубави (My Kind of Love) за један од најбољих наступа на Tврђави.

„Моторхед“ је изнео другу врсту емоције, у рокерол ходочашћу чија кулминација је била уз вечну песму Ace of Spades, да би пијанистичке и вокалне бравуре младог кантаутора Тома Одела донеле другачију љубав (Another Love).

Хардвел и Мартин Гарикс су донели још два ватромета на Тврђаву у сетовима који су одисали чистом енергијом коју су ове године поново хвалили светски медији попут листа Индепендент и часописа DJ Mag.

Љубав је била централна тема и наступа певачке звезде Џона Њумана чија песма Love Me Again је заузела место незваничне химне целе „Егзит авантуре“. Њуман је наставио традицију коју је започео Скрилекс прошле године, па је након фуриозног наступа на Главној бини наставио провод у Денс арени до раних јутарњих часова.

Иако се чинило немогућим, Ману Чао је успео да обори сопствени рекорд посећености на Главној бини, за укупно најпосећенију ноћ у историји „Егзита“, па су извођење песама Me Gusta и Clandestino одјекивали Tврђавом до сутрадан. Емотивни набој у ваздуху појачало је и 500 лампиона који су тe вечери летели у небо, пославши свету универзалну поруку љубави и јединства.

Стварни возачи „хипи“ комбија „Егзит авантуре“ и аутори најбољег хита за путовање на Јаз били су "Milky Chance" са Stolen Dance, а "Capital Cities" били су савршени мајстори церемоније завршне ноћи. Тe вечери смо сви постали једно (We Come 1) уз проповед Макси Џеза, која ће дуго одзвањати у срцима десетина хиљада људи који су дошли на музичко ходоћашће које само „Фејтлес“ може да приреди.

Рекордне ноћи и јутра у Денс арени припале су мајсторима електронске сцене као што су Лефтфилд, Адам Бајер, Диксон, Крис Либинг, "Tale of Us", "Octave One" и бројни други.

Након два дана паузе, „Си денс“ је већ прве вечери на најбољи могући начин прославио титулу најбољег европског фестивала до 40.000 посетилаца дневно, уз историјски концерт и експлозију дивље енергије групе „Продиџи“ када су сви посетиоци „Егзит авантуре“ постали Voodoo People!

Емотивно је било и током наступа словеначког суперстара Граматика, а већ од сутрадан су кренуле и журке на званично најлепшој европској плажи по избору водећег туристичког магазина Lonely Planet.

Журке под Сунцем уз море обележио је амерички колектив "Crew Love" и њихов истакнути дует Soul Clap, а ноћ пуна љубави крунисана је уз „Рудиментал“ ди-џеј сет током којег се хорски певала песма Боба Марлија One Love.

У истом тону наставио је хит дуо „Сигма“ са хитовима Changing и Nobody to Love, а да би све пристутне на плажи у небо повели пилоти из дуета "Flight Facilities" праћени одличним вокалима уживо.

Авангардни арт-диско наступ модерне музичке диве Рошин Марфи имао је најбоље могуће финале уз подсећање на ране године „Егзита“ уз једногласно отпевану Familiar Feeling, која је отпутовала у свет на таласима Јадрана.

Плажу је заталасао и вечно насмејани ди-џеј маестро Џејмс Забијела, за чији наступ је Јаз био испуњена до последњег зрна песка.

Финале „Егзит авантуре“ припало је хору „Вива вокс“, групи „Ван Гог“ и лондонском хитмејкеру Марку Вилкинсону и хиту Afterglow, чији стихови су најбоље најавили „Егзит авантуру“ 2016. године: "Even though the dancing's done, don't worry cause the night is young. Who cares where we go, we're ready for the afterglow"!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи