Читај ми!

„Егзит“ напунио 15 година!

На данашњи дан 2000. године, у универзитетском парку у Новом Саду, група студената која није желела да се помири са изолацијом земље, покренула је журку која ће годинама касније израсти у један од највећих светских фестивала. „Егзит“ је покренут као део студентског протеста, а средство комуникације су били музика, филм, позориште, перформанси, изложбе, предавања и дебате.

„Егзит“ напунио 15 година! „Егзит“ напунио 15 година!

Данас „Егзит“ представља један од најзначајнијих музичких фестивала на свету о коме су бројне похвале изрекли сви водећи светски медији попут Си-Ен-Ена, Ем-Ти-Вија, Гардијана, Њујорк тајмса и стотина других светских медија.

За првих 15 година фестивала на Петроварадинској тврђави и непуних 20 година активизма, „Егзит“ је променио не само Нови Сад, него и целу Србију и Балкан. Увео је фестивалску културу на ове просторе и први је отворио врата за долазак страних туриста након ратних деведесетих.

Сваке године у оквиру манифестације "European Festival Awards", најпрестижнијег фестивалског такмичења на свету, „Eгзит“ улази у десет најбољих фестивала, а у два наврата 2007. и 2013. године осваја европску титулу.

Посебно важан сегмент деловања „Егзита“, укорењен је у разлозима његовог настанка, а то је друштвени активизам.

За ових 15 фестивалских и непуних 20 година свог активизма, „Егзит“ је реализовао бројне друштвене кампање од којих се издвајају кампања за укидање виза, у којој је новосадски фестивал одиграо велику улогу, што је потврдио и Оли Рен, тадашњи ЕУ комесар за проширење, када је на свечаности поводом укидања виза у Бриселу као једну од најлепших успомена из Србије показао диплому симболичне државе Егзит која не познаје светске границе.

Позната широм планете и данас је награђена кампања „Егзита“ против трговине људима, која је уз Ем-Ти-Ви имала глобални карактер и којој су промотери били највеће холивудске звезде.

Такође, прошле године на хуманитарној журци током "Sea Dance" фестивала заједно са Општином Будва сакупљено је преко 100.000 евра помоћи за угрожене од катастрофалних поплава које су погодиле Србију и Балкан.

Јубиларни, 15. „Егзит“ почиње 9. и траје до 12. јула. На старом је месту - Петроварадинској тврђави! 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи