Читај ми!

Почиње "Todo Mundo"

Празник градске музике Балкана, фестивал "Todo Mundo", окупиће у Дому омладине врсне музичаре региона. Вечерас наступају Миле Пауновић и „Балкански источници“, а у суботу зрењанински бенд "Istanbul Night", бечки „Приступ“ и сарајевска група „Диванхана“.

Трећи World Music фестивал "Todo Mundo" на тему градске музике балканских земаља вечерас ће у Великој сали Дома омладине Београда отворити Миле Пауновић и бенд „Балкански источници“ у којем свира низ угледних музичара из Румуније, Бугарске и Србије.

Како су најавили организатори, Удружење „Ринг ринг“ и ДОБ, тема фестивала је заједничко поновно промишљање Балкана у години обележавања 100 година од почетка Првог светског рата.

У Велики рат био је укључен цео простор од Беча до Истанбула, наша је теза да се концертима још једном показује како само уметничко промишљање доноси праву катарзу и надилажење заједничких трагичних искустава, истакли су организатори фестивала.

Миле Пауновић је готово три и по деценије музичар у чијој музичкој радионици настају чаробни звуци инспирисани неисцрпним богатством народног фолклора Тимочке и Неготинске Крајине.

Студирао је на Факултету музичке уметности у класи Димитра Ангелова. Као млад музичар активно је учествовао у раду неколико културно-уметничких друштава.

Уз пратњу великог ревијског оркестра Радио-телевизије Београд, женског хора "Collegium musicum", под диригентском палицом Даринке Матић Маровић, као сасвим млад трубач 1976. године, учествовао је на Београдском сабору, са композицијом Димитрија Микана Обрадовића Из мојих шума, инспирисаном народним фолклором, и једногласно освојио прву награду стручног жирија и публике.

Као солиста или члан оркестра, дуго је био стални гост радијских и телевизијских емисија, освојио је бројне награде, снимио је бројне плоче и видео-записе, те учествовао у реализацији више од 700 музичких пројеката.

Добро познајући обичаје и традицију народа источне Србије, 1986. године оснива свој Народни оркестар. На позив из свог завичаја, 1993. године у тек отвореној средњој музичкој школи у Неготину, оформио је класу младих трубача.

Друге фестивалске вечери, у суботу увече, у Великој сали ДОБ-а наступиће млади бенд из Зрењанина "Istanbul Night", бечки бенд „Приступ“ и сарајевски бенд „Диванхана“.

Трио "Istanbul Night" инспирисан боравком у граду на Босфору и упознавањем са „суфи музиком“ и старим инструментима Турске, развио је узбудљив, аутентичан израз захваљујући сопственим размишљањем о пореклу.

Састав „Приступ“ из Беча изводи музику нашег поднебља у виртуозним и иновативним аранжманима и добро познате старе српске, хрватске и мађарске традиционалне песме доноси у џез руху.

Бенд „Диванхана“ основали су студенти сарајевске Музичке академије и спада у звезде нео-севдалинке. Традиционални звук хармонике, кларинета, удараљки и вокала допунили су елементима сефардске музике и оријенталног звука и добили нову џез музику.

Албум Биљешке из Шестице крунише двогодишњу турнеју сачињену од 70 одржаних концерата, у више од 13 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи