Читај ми!

Почиње „Нишвил“!

Наредна четири дана биће прави празник за љубитеље џез звука - више од 400 извођача из целог света наступиће на 29. „Нишвилу“. Дводневно загревање публици су приредили музичари из Бразила, Италије, Србије и Хрватске, међу којима и Дадо Топић у оквиру програма „Пријатељи Шабану“.

На Нишкој тврђави вечерас ће званично бити отворен 29. „Нишвил" џез фестивал. Током наредна четири дана, на 10 бина наступиће више од 400 извођача из целог света.

Дводневну увертиру највећи џез фестивал у југоисточној Европи „Нишвил" имао је кроз програм „Пријатељи Шабану".

На бини испред споменика посвећеног Шабану Бајрамовићу публику су бесплатно забављали музичари из Бразила, Италије, Србије и Хрватске.

„Кад неко каже Луис Армстронг, Дани Хатавеј или Реј Чарлс, ја помислим Шабан Бајрамовић", каже познати певач Дадо Топић.

Пре само седам година „Нишвил" је био мали фестивал који се одржавао у Дому војске. Данас се на Тврђави монтирају огромне бине са моћном расветом и озвучењем.

„Ово су простори на којима је труба доминантни инструмент и ми смо ишколовали једну публику. Тих 800 језгара из Дома војске овде се проширило на 4.000-5.000 нове публике", оценио је Иван Благојевић, директор Фестивала.

„Овде имамо један респектабилни систем светла, где од статичног светла имамо око 120 киловата расвете, имамо око двадесетак покретних светала, што за џез као џез уопште није мало", објаснио је Ђорђе Петровић, мајстор светла.

Ове године на Фестивалу ће бити 350 волонтера од Албаније до Ирске. Пријавило их се двостуко више него ранијих година.

„Волонтирао сам на малим фестивалима у Ирској. То ми је врло забавно. Некад радимо напорно и тешко, али се увек лепо дружимо и проводимо", изјавио је Фијон Харгејн, волонтер из Ирске.

Звезде „Нишвила" ове године су водећи светски виолиниста Жан Понти, Бриселски биг бенд оркестар, амерички контрабасиста Џон Патитучи и британски есид џез састав "The Brand New Heavies".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару